Soud zamítl návrh na insolvenční řízení s firmou Colas

Tuzemské stavební firmě Colas CZ se znovu podařilo odvrátit návrh na insolvenční řízení. Městský soud v Praze zamítl návrh společnosti Cema, která tvrdila, že se Colas CZ nachází v úpadku. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku na serveru www.justice.cz. Insolvenční navrhovatel Cema se sám nachází v úpadku, Colas CZ je jedním z věřitelů firmy.

Společnost Cema podle soudu nedokázala, že je Colas CZ v úpadku. Cema tvrdila, že jí stavební firma dluží v souvislosti s výstavbou rodinných domů v Račerovicích na Třebíčsku 30,3 milionu korun. Pro Colas CZ a Cemu nebylo zamítnuté insolvenční řízení jedinou ani první právní bitvou, kterou svedli či ještě vedou. V insolvenčním řízení s Cemou přihlásil Colas CZ pohledávku 7,8 milionu korun. Insolvenční správkyně Martina Stínková z této částky uznala 5,7 milionu.

Vůči společnosti Cema přihlásili věřitelé celkem pohledávky za 142,6 milionu korun. Insolvenční správkyně z toho uznala pohledávky za 109,7 milionu korun. Před Vánocemi věřitelé firmy rozhodli, že Cemu pošlou do konkurzu, soud to následně potvrdil. Insolvenční návrh na Colas CZ podala Cema už letos v červnu. Soud ale tehdy nakonec návrh zamítnul. Také tehdy Cema nedosvědčila, že je Colas CZ v úpadku.

Colas CZ se soustředí hlavně na dopravní stavitelství. Firma navazuje na činnost bývalých podniků Silnice Jihlava, Silnice Znojmo a Silniční stavitelství Praha. Od roku 1994 se postupně většinovým vlastníkem těchto společností stal francouzský Colas. Jejich sloučení se uskutečnilo v roce 2000. V Česku Colas CZ ovládá také například stavební firmu Čermák a Hrachovec. Tržby Colasu CZ za prodej vlastních výrobků a služeb loni v Česku klesly o 18 procent na 2,5 miliardy korun. Čistý zisk firmy se snížil o 11 procent na 47,8 milionu korun. Colas CZ je součástí francouzské stavební skupiny Colas. Koncern podle své poslední výroční zprávy zaměstnává ve 40 zemích celkem 70 000 lidí.