Soutěž BEFFA vybrala nejlepší stavby v Praze a Středočeském kraji

Odborná porota česko-slovenské soutěže Building Efficiency Awards (BEFFA) vyhlásila nejzajímavější a energeticky úsporné nové stavby v Praze a Středočeském kraji. V Praze postoupily do česko-slovenského finálového kola čtyři stavby v kategorii bytový dům, jedna nebytová budovy a jedna rekonstrukce. Ve Středočeském kraji postupují dvě stavby v kategorii rodinný dům, informovali pořadatelé soutěže.

Do 1. ročníku soutěže nových, architektonicky, konstrukčně a energeticky výjimečných staveb bylo přihlášeno celkem 141 projektů z České a Slovenské republiky. „Projekty přihlášené do soutěže ukazují, že moderní současná architektura umí velmi nápaditě a originálně skloubit estetiku staveb s energetickými úsporami a kvalitou života pro obyvatele či uživatele stavby. A to je velmi progresivní trend, který jsme rádi podpořili,“ uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Michal Janeba.
Ve Středočeském kraji a v Praze se utkalo celkem 32 projektů, z toho 17 za Prahu. Z pohledu počtu projektů byl kraj Praha zastoupen spolu s jižní Moravou nejčetněji. „Regiony Praha a střední Čechy patří k nejbohatším v rámci ČR a projevilo se to i v počtu a kvalitě přihlášených staveb. Ve finálovém kole je však čeká tvrdá konkurence, zejména v kategoriích rodinné domy a rekonstrukce. Už nyní je také soutěž BEFFA co do počtu přihlášených projektů největší architektonickou soutěží u nás, takže úspěch bude pro vítězné stavby skutečně prestižní,“ uvedl předseda poroty BEFFA Jiří Hirš z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně.
Vítězné stavby

V Praze do finálového kola postupují 4 projekty v kategorii bytový dům a jeden v kategorii rekonstrukce.
kategorie bytový dům (neřazeno):

• projekt X-LOFT - nízkoenergetický bytový dům na Praze 8 Investor: Design Development CZ s. r. o. Architekt: Masák & Partner s. r. o.

• Energeticky pasivní bytová vila Pod Altánem v Praze – Strašnicích Investor: JRD s. r. o. Architekt: Aleš Brotánek, Jan Praisler, AB ateliér Generální dodavatel: Konstruktis a. s.

• bytový Vila dům v Podbabě Developer: BVK s. r. o. Autor: Ing. Pavel Hroch, ABCD Studio s. r. o.

• nízkoenergetický bytový dům Vila Augustus ve Strašnicích na Praze 10
Architekt: Podlipný Sladký architekti s. r. o.
Investor: JRD s. r. o.

kategorie rekonstrukce:

• modernizace školy International School of Prague v Praze 6 Architekt: Ing. arch. Jiří Dřevikovský, Ing. arch. Veronika Hladíková, Ing. arch. Sylva Kočnarová, Arch.Design, s. r. o.
Investor: International School of Prague, s. r. o.

kategorie nebytové budovy:

• administrativní budova Maint Point v Karlíně
Architekt: DaM spol. s r. o. - Richard Doležal a Petr Malinský Projektant: AED project, a. s.
Investor: PSJ INVEST, a. s. / Main Point Karlin, a. s.
Dodavatel: PSJ, a. s.

Ve Středočeském kraji se do česko-slovenského finálového kola probojovaly dvě stavby v kategorii rodinný dům.
kategorie rodinný dům (neřazeno):

• dřevostavba rodinného domu ze systému d3D - dřevo ve 3 dimenzích v Kostelci nad Labem
Investor: soukromá osoba
Autorský návrh: Ing. Pavel Valenta, Akad. arch. Pavel Rydlo
Realizace: České dřevařské závody Praha, a.s.

• rodinný dům Vonoklasy (dřevostavba v nízkoenergetickém standardu)

Investor: Jana a Ladislav Trpákovi
Autor: UNIT architekti / Jiran Kohout architekti - Ing. arch. David Tichý, Ph.D., Ing. arch. Michal Kohout, Ing. arch. Zdeněk Jiran
Vítězné stavby postupují do česko-slovenského finále soutěže Building Efficiency Awards, jejíž výsledky budou slavnostně oznámeny na konci listopadu v Praze. Přihlášené dřevostavby ve všech kategoriích budou moci ve finále získat navíc ocenění i v této kategorii.
Building Efficiency Awards 2012 (BEFFA) je prvním ročníkem soutěže současných stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou realizovaných v České a Slovenské republice. Jejím cílem je vedle snahy zviditelnit unikátní architektonické projekty také podpora implementace evropské směrnice “20-20-20″ o energetické náročnosti budov. Odborným garantem soutěže BEFFA je Vysoké učení technické v Brně (Fakulta stavební, projekt AdMaS). Záštitu nad letošním ročníkem soutěže převzalo v České republice Ministerstvo pro místní rozvoj, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků a na Slovensku Ministerstva dopravy, výstavby a regionálního rozvoj. Do soutěže bylo možné od 14. března do 31. července 2012 přihlásit projekty realizované v České a Slovenské republice, které byly dokončeny v období od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2012.