Souznění nadělí balíček koled a řemesel

Folklorní festival Souznění letos navštíví čtyři místa. Kromě uměleckých souborů a řemeslníků dorazí i zpěvačka Iva Bittová.

Multižánrové koncerty, vystoupení uměleckých souborů, ale také doprovodné výstavy či ukázky uměleckých řemesel. Letošní třináctý ročník mezinárodního festivalu Souznění nabídne od 15. do 18. prosince pestrý program. Chybět nebude ani slavnostní mše svatá.

Cílem Souznění je objevovat, rozvíjet a ukazovat nejenom domácí bohaté tradice, ale i náboženské zvyklosti. „Každým rokem se snažíme vylepšovat festivalový program, a myslím si, že se nám to daří i letos. Představíme nová umělecká řemesla, ale prezentovat budeme samozřejmě i ta osvědčená,“ říká organizátor akce Zdeněk Tofel.

Novinky se podle něj týkají také oblasti gastronomie. Festival se rovněž poprvé objeví na nové scéně v kostele svatého Jana a Pavla ve FrýdkuMístku. „Velmi se těším na téměř neznámou, ale výbornou romskou kapelu Pokošovci ze Slovenska. A také na uznávané interprety, z nichž mnozí vystoupí s novým speciálním programem,“ dodává Tofel.

Čtyřdenní festival zahájí ve čtvrtek 15. prosince koncert v kostele svatého Václava ve Václavovicích poblíž Havířova. Zazpívá zde zpěvačka a kytaristka Lenka Filipová za doprovodu Seana Barryho na harfu a klávesy a Jindřicha Koníře na klávesy.

V pátek se Souznění premiérově přesune do kostela svatého Jana a Pavla ve FrýdkuMístku, kde soubor Collegium Marianum představí dílo Rorate coeli. Jeho ústředním tématem je hudba z pražských kostelů období baroka.

Sobota je vyhrazená vánočnímu jarmarku v Kozlovicích s bohatou nabídkou domácích a zahraničních specialit. Jednotlivé akce doprovodného programu se odehrají v místním pivovaru, kostele svatého Michaela a svaté Barbory, ale i v sále nebo na venkovním prostranství u obecního úřadu.

Návštěvníci se mohou těšit rovněž na prodej výrobků lidové tvorby. Své umění ukážou řemeslníci přímo na místě. Od ručního malování baněk přes zdobení perníčků, vyřezávání dřevěných figurek, výrobu užitkové i dekorační keramiky či slaměných ozdob po vyšívání portrétu.

O hudební doprovod se postarají například harfistka Ivana Dohnalová, smyčcové kvarteto z komorního souboru Camareta Janáček, romští Pokošovci ze Šumiace. „Jejich doménou nejsou pouze cikánské písně, repertoár zahrnuje také tituly inspirované lidovou tradicí oblasti Horehroní,“ upozorňuje Tofel.
Valašský pivovar v Kozlovicích s šéfkuchařem Davidem Šindelářem připraví k obědu festivalové menu. Sládek Ivan Šubják zase speciální patnáctistupňové pivo Kozlovjan. „Navíc Divadelní společnost Kozlovice obohatí program příjezdem tří králů na koních a jejich družina nás zavede na fojtství k živému betlému,“ upřesňuje Tofel.

Galakoncert v Ostravě

Festivalové klání vyvrcholí v neděli závěrečným galakoncertem v Domě kultury města Ostravy, kde vystoupí romská kapela Pokošovci ze Šumiace, Ondřejnica ze Staré Vsi nad Ondřejnicí, Valašský vojvoda z Kozlovic se sólisty, Zpěváčci 2011. Jako hlavní host se představí Iva Bittová se skupinou Čikori.

Stejně jako ve Václavovicích, i zde proběhne setkání lidových tvůrců a uměleckých řemeslníků. Své kreativní schopnosti předvedou například řezbář s betlémy, výrobci slaměných ozdob, ručně zhotovených šperků či ručně pletených ponožek. Další tvůrci představí výrobu výšivek, krajek nebo keramických produktů.

FESTIVAL SOUZNĚNÍ

* mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel
* koná se ve dnech 15.-18. prosince 2011 v Ostravě, FrýdkuMístku, Václavovicích a Kozlovicích
* hlavními hvězdami jsou Lenka Filipová a Iva Bittová * více informací na www. souzneni-festival.cz