Spektáklu z Everestu chybí přesah

Everest

Everest Zdroj: cinemart

Po jednom televizním filmu, třech dokumentech a několika knihách včetně bestselleru od člena osudné expedice Jona Krakauera Peklo blízko nebe se tragédie odehraná na nejvyšší hoře světa v květnu 1996 vrací do popředí zájmu.

Tentokrát ve své nejhvězdnější verzi, filmu s názvem Everest. Jeho autoři, mezi něž patří oscarový scenárista Milionáře z chatrče a 127 hodin Simon Beaufoy a režisér Kontrabandu Baltasar Kormákur, i přes přítomnost slavných hezkých tváří odolali pokušení natočit heroický hollywoodský doják. Ač i tady musí dojít na slzy, když v příběhu figurují také čekající manželky.

Zároveň ale tvůrci spolupracovali s reálnými předobrazy postav, jejich pozůstalými a kolegy, někteří z nich se stali koproducenty snímku. A možná proto se film nepouští do větší kritiky turistického dobrodružství a komercionalizace Everestu, ani do hlubšího zkoumání duší lidí, kteří vynakládají velké peníze, čas, námahu a podstupují velký risk, aby vylezli na vrchol světa.

Tento Everest se soustředí na stručné představení hlavních postav (ač ani to pořádně nestihne a ne každá oběť pak dostane stejně prostoru), předložení, co se nahoře mohlo asi stát a proč, a na zprostředkování zážitku z hor. Sám režisér chtěl film natočit ve 3D, a na jeho spektákl se proto vyplatí jít do Imaxu, kde budou závratě působivé. I když ani tam film nemůže evokovat to zásadní, vysokohorskou nadmořskou výšku, o jejíchž omračujících účincích se tu jen občas mluví.

Kormákur je Islanďan s náklonností k popisným snímkům o střetu člověka a živlů, jeho nedávný pohled na skutečnou katastrofu se jmenoval Hluboko, jeho novince se dá říkat Vysoko. Její sledování funguje jako atraktivnější alternativa čtení novinové zprávy o katastrofě. Strhne svou tragikou, vybídne k dalšímu shánění informací o události, utvrdí divákovi názory na horolezce. Autoři filmu Krakauera a jeho subjektivní knihu nijak zvlášť nemilují, její čtenář se nicméně dozví o dost víc než jejich divák. Krakauerova přítomnost v příběhu k tomu evokuje jiný film o člověku pokořeném přírodou, adaptaci jeho knihy Útěk do divočiny. V ní Sean Penn udělal jiné chyby, na rozdíl od Everestu se mu však povedlo dodat skutečnému osudu přesah, který film zachytí před pádem do trhliny zapomnění.

Everest
(drama, Velká Británie/ USA/Island, 121 minut)
Režie: Baltasar Kormákur
Hrají: Jason Clarke, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Emily Watsonová
Hodnocení: 60 %