Spodní část lanovky na Sněžku vyjede v září naposledy

Lanovka na vrchol Sněžky nejezdí již od května

Lanovka na vrchol Sněžky nejezdí již od května Zdroj: Profimedia.cz

Spodní úsek více než 60 let staré lanové dráhy na nejvyšší českou horu Sněžku mezi Pecí pod Sněžkou a Růžovou horou čeká posledních pár dní provozu. Kvůli výstavbě nové lanovky na Sněžku se poslední turisté tou starou svezou 2. září.

„Od stavební firmy zajišťující výstavbu mám potvrzeno, že 3. září začnou s intenzivními pracemi na stanici Růžová hora, původní lanovka tedy pojede naposledy 2. září v 19:00,“ uvedl náčelník lanové dráhy Jiří Martinec. Horní úsek lanovky na Sněžku je uzavřený od května, dělníci už odmontovali sloupy a pracují na přebudování nejvyšší stanice dráhy na Sněžce.

Nejstarší lanovka

Od září na Sněžku pěšky, na jaře už rychlejší a lepší lanovkou

Podle Martince nyní za příznivého počasí využívá lanovky k cestě na Růžovou horu zhruba 800 lidí denně. „Oproti minulým rokům je zájem určitě menší, protože mnozí turisté absolvovali lanovkou celou cestu až na Sněžku,“ dodal Martinec. Nyní musejí lidé po výstupu na Růžové hoře vyrazit na Sněžku pěšky. Čeká je zhruba 2,5 kilometru chůze.

Nová lanovka na Sněžku, která bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky, by se měla rozjet na jaře 2014. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla zkrátit z původních 25 na zhruba 16 minut. Nová lanová dráha by měla stát necelých 300 milionů korun.