Spojka ulevila centru od nákladních aut

Desítky minut cesty ušetří řidiči díky čerstvě otevřené spojce S1. Ta navíc odklonila z centra nákladní dopravu.

S tříměsíčním předstihem dokázali stavbaři otevřít Opavany toužebně očekávanou spojku S1, která vede od hypermarketu Globus ke Kauflandu. Cestu dlouhou 1750 metrů, která si vyžádala stavbu pěti mostů, si řidiči pochvalují. „Často jezdím z Komárova do Hlučína a díky spojce se vyhnu centru, takže mě nemusí strašit dopravní špička,“ řekl šestatřicetiletý Petr Hradil.

Ušetřit se dá i čtvrthodina

I když má spojka primárně odklonit z centra nákladní dopravu, ušetří řidičům nemálo času, o čemž se přesvědčila také redakce Sedmičky. Redaktorům se v odpolední špičce podařilo dostat se od kruhového objezdu na Těšínské ulici ke Kauflandu za tři minuty. Stejná trasa přes centrum zabrala dvanáct minut. Cestou musejí řidiči počítat ještě se semafory, které dokážou průjezd ještě prodloužit.
Spojka mezi obchodními domy Kauflandem a Globusem je teprve prvním krokem k vytlačení dopravní špičky z centra města. Dalším je dokončení severního obchvatu města, který bude pokračovat za Kateřinkami. „Stávající silnice přiváděly veškerou nákladní dopravu do centra, což negativně ovlivňovalo prostředí ve městě a také bezpečnost. Spojka je jenom první z řady staveb, které situaci mohou řešit,“ sdělil generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík.
Kvůli boji o peníze na dopravní stavby ale není jasné, kdy začnou stavbaři zbytek severního obchvatu budovat.

Jižní obchvat na jaře

Už v dubnu ale zahájí jinou stavbu. Začnou budovat první část jižního obchvatu, který propojí ulice Hradeckou a Těšínskou. „Peníze jsou největší problém. Spojku S1 se nám podařilo vybudovat také díky trvalému lobbingu. Na jaře ale stavbu první části jižního obchvatu otevřeme,“ potvrdil primátor Zbyněk Stanjura. Jižní obchvat bude mít necelých pět kilometrů a vyžádá si stavbu několika nových mostů, například přes řeku Moravici nebo přes železniční trať. Podle předpokladů bude obchvat stát celkem 586 milionů korun a dokončen má být v roce 2012.