Společnost Hyundai předvedla dálniční jízdu s autonomním nákladním autem

Autonomní nákladní vozidlo

Autonomní nákladní vozidlo Zdroj: Auto.cz

Automobilka Hyundai Motor Company úspěšně demonstrovala první dálniční jízdu s autonomní soustavou tahače a návěsu v Jižní Koreji. 

Nákladní vozidlo Hyundai Xcient ujelo přibližně 40 km na dálnici mezi městy Uiwang a Incheon, a to s velkým návěsem, simulujícím přepravu nákladu. Hyundai tak prakticky prezentoval výsledky svého technického vývoje pro budoucí mobilitu.

„Tato úspěšná ukázka dokazuje, že inovativní techniku autonomní jízdy lze použít k transformaci odvětví obchodní logistiky,“ řekl Maik Ziegler, Ph.D., ředitel divize strategického výzkumu a vývoje užitkových vozidel ve společnosti Hyundai Motor Company. „V této fázi je vozidlo v některých situacích ještě manuálně ovládáno řidičem. Myslím si však, že díky neustálému vylepšování této techniky brzy dosáhneme automatizace na úrovni 4.“

Ukázkovou jízdu, která se uskutečnila 21. srpna 2018, absolvovalo nákladní vozidlo Hyundai Xcient, které má maximální celkovou hmotnost 40 tun. Výbava tahače zahrnovala systém pro autonomní jízdu na úrovni 3, definované profesním sdružením SAE (Society of Automotive Engineers), který ovládá řízení, zrychlování nebo zpomalování a manévrování v silniční dopravě bez zásahu řidiče. Řidič byl za jízdy přítomen v kabině, aby v případě potřeby převzal řízení.

Celý článek si můžete přečíst na webu Auto.cz >>>