Spory s cizinci vyvrcholily rvačkou

Problémy mezi obyvateli Malesic a cizinci vyvrcholily bitvou o hospodu. Zasáhnout musela policie.

Strkanice a nepokoje mezi cizinci, kteří bydlí na zámku v Malesicích, a tamními obyvateli dostoupily v uplynulých dnech vrcholu. V hospodě Pod farou došlo k rozepři mezi Vietnamcem a několika štamgasty. Poté se dvacítka Vietnamců, vyzbrojená baseballovými pálkami, vrhla do lokálu. „My jsme se tady museli zabarikádovat. Rozbili dveře a chtěli dovnitř. Problém začal tím, že byli sprostí na hospodskou, a to si tu dovolovat nebudou,“ řekl Sedmičce jeden z místních, který u incidentu byl.

Vyjádření ze strany cizinců se nepodařilo získat. Jediný z Vietnamců, který uměl česky, devatenáctiletý Nguyen, kterého redaktoři Sedmičky zastihli na zámku, u incidentu údajně nebyl. „Slyšel jsem, ale neviděl nic,“ odvětil. Rozvášněné cizince musela přijet zklidnit policie. Ta ale zatím žádného z útočníků neobvinila. „Stále čekáme na výslechy několika svědků. Případ následně budeme posuzovat jako výtržnictví a poškozování cizí věci,“ uvedla mluvčí plzeňských policistů Martina Hábrová. Starosta Malesic Jiří Vaňourek ale tvrdí, že bitku vyprovokovali nejen Vietnamci, ale i někteří místní.

„Sice jsem u toho nebyl, ale slyšel jsem dvě verze. Do té doby s Vietnamci žádné problémy nebyly, ale provokacím ze strany místních také věřím, protože někteří nemají zrovna nejčistší minulost, kdy inklinovali k různým extremistickým hnutím,“ vysvětlil starosta. Podle něj se v minulosti nějaké incidenty v Malesicích už ale odehrály. „Šílení byli Poláci, co bydleli na zámku. Dělali po vsi bordel, byli pořád opilí,“ připustil Jiří Vaňourek. Na malesickém zámku bydlí cizinci už zhruba deset let. Za tu dobu se tam vystřídalo sedm národností. Majitel objektu Miloš Houser se k případu nevyjádřil. Nezvedá telefon.