Štandl hostil Bezručův pohár

Jezdecký klub Sviadnov pořádal na své půdě jezdecké závody ve skoku na koni.

Jezdecký areál Pod Štandlem ve Sviadnově se stal před týdnem dějištěm už osmatřicátého ročníku Bezručova poháru pod záštitou statutárního města Frýdek-Místek. Na zdejším kolbišti se za víkend divákům představilo asi sto osmdesát koní.

Oddíl slavil jubileum

Pro zdejší oddíl byla tato akce o to významnější, že letos slaví sedmdesát let od vzniku svého založení v tomto regionu. Závodiště ve Sviadnově jezdci se svými koňmi rádi navštěvují. „Jsme za to samozřejmě moc rádi. Snažíme se tady všechny dobře uhostit. Chceme, aby se k nám každý rok rádi vraceli,“ uvedla předsedkyně Jezdeckého klubu Sviadnov Darja Hrůzková. Bezručův pohár byl letos nastaven na obtížnosti sto třicet až sto čtyřicet centimetrů. Byla to středně těžká úroveň. Do Sviadnova přijeli jezdci převážně ze severní, někteří z jižní Moravy. „Letos stavíme krytou jízdárnu, takže bychom neměli závodníky ze vzdálenějších koutů republiky kde ubytovat. Bohužel na to nemáme peníze. Je nám to samozřejmě moc líto, ale jízdárna je nyní naše priorita,“ vysvětlila Hrůzková.

Diváci byli nadšení

V rámci Bezručova poháru se jela v neděli dopoledne jezdecká cena obce Staříč, po poledni pak následovala jezdecká cena obce Sviadnov. „Čekali jsme, že závody navštíví více lidí. Ale tento víkend bylo akcí poměrně hodně, takže lidé zamířili i jinam. Běžní diváci, kteří se tu přijdou podívat, vidí prvního koně, stejně jako padesátého nebo sedmdesátého,“ popsala atmosféru Hrůzková a dodala „Každý závodník absolvuje se svým koněm stejnou trať jako všichni ostatní. Takže diváky zaujme spíš to, když někdo spadne nebo shodí nějakou překážku. Na druhou stranu je ale fakt, že tu máme stálé příznivce, kteří nechybí na žádném závodě. Jsou to většinou bývalí členové klubu.“ Návštěvníci, kteří se na jezdecké závody Pod Štandlem přišli podívat, však byli nadšení. „Je to tady úžasné. Máme dvě malé děti. Do koníků jsou doslova zblázněné. Nemohly tohoto víkendu dospat. Kdybychom je tady nevzali, asi by to s nimi doma nebylo k vydržení,“ popsala s úsměvem Monika Poledníková. „Důležité je, že vyšlo počasí, takže nebyly problémy s trávníkem. Když je terén příliš mokrý, tak je to pak orba,“konstatovala na závěr Hrůzková.