Starostovi vadí machrování

Čtvrtým v pořadí ankety Sedmičky o největší osobnost Berouna se stal starosta města, dvaapadesátiletý Jiří Besser.

ejdůležitější kancelář na berounské radnici obsadil Jiří Besser v listopadu 1994. Dnes je nejdéle sloužícím starostou v novodobé historii města. „Do komunální politiky mne přivedl tehdejší předseda Okresní hospodářské komory v Berouně a pozdější senátor za Berounsko Jiří Rückl,“ vzpomíná dnes na počátky politické éry bývalý zubař Besser.
Skutečným impulsem k odchodu od zubařského křesla byla ale zdravotní indispozice.

Loupnutí v zádech

Do berounského OÚNZ nastoupil po získání titulu MUDr. na Karlově univerzitě v roce 1981. Bez půlroku jedenáct let byl závodním lékařem Králodvorských železáren.
V čase nových podnikatelských aktivit se při sklánění nad zubařským křeslem začala ozývat záda. „Hlavním důvodem mého odchodu ze zdravotnictví byla vyhřezlá páteřní ploténka. Případná operace by nemusela pomoci při každodenní práci zubaře,“ říká Besser. Během celého funkčního období Jiří Besser podniká. „Věnuji se obchodu, realitám, reklamě. Stále mám své IČO. V současné době však nejsem zapojen do činnosti žádné firmy či právnické osoby, která nesouvisí s výkonem funkce starosty města Berouna,“ vysvětluje Besser, že kromě dozorčích rad firem spolupracujících s městem nevyvíjí jinou aktivitu. Během starostování si pořídil dvě nemovitosti v centru města. „Od dvaadevadesátého roku podávám daňové přiznání. Už před nástupem do funkce jsem byl po restituci poměrně zámožným mužem. Všechny své příjmy jsem dokladoval,“ říká Besser. Firmu Puk provozující hotel v Kostelní ulici předloni prodal. Naopak koupil zchátralý objekt v historické čtvrti naproti Zajíčkovu mlýnu, který nechal zrenovovat. V něm bydlí se svou šestaosmdesátiletou matkou. Po tom, co jeho dva synové dospěli, odešel od rodiny a jeho životní partnerkou je už druhým rokem bývalá mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Arogance moci

Starosta Besser je pověstný svým sebejistým vystupováním. Fotograf Jan Šroubek využil této pověsti při fotografování starosty do své knihy Homo Berounensis. Šéf radnice mu zapózoval s doutníkem. „Už pár lidí se mne ptalo, proč jsem ho vyfotil zrovna takto. Jiří Besser je někdy vnímán jako suverénní až arogantní člověk, tak jsem ho na fotce do této polohy stylizoval. A velmi mě potěšilo, že na to přistoupil,“ řekl Šroubek. „Není žádný fouňa a má smysl pro humor, což je pro starostování dobré. Rád spolupracuji se sebevědomými lidmi. Nemusím za ně řešit jejich mindráky a Jiří Besser skutečně žádný mindrák nemá,“ dodal fotograf. Besser oznámil, že letos s komunální politikou končí. Jeden z důvodů jeho rozhodnutí je vcelku netradiční. „Vždy mi vadilo, že stát nevnímal obce a města jako svoje nejbližší partnery a někteří ministerští úředníci si někdy přisvojovali větší pravomoci, než měli a dost nechutně machrovali,“ vysvětlil Besser.