Startuje digitální kino

Lidé v Kadani uvidí Avatara trojrozměrně a Alenku v říši divů s Johnny Deppem jako českou premiéru.

Chomutovsko / I v malém městě může promítat velké kino. Nejdokonalejší v okrese. Osmnáctitisícová Kadaň má jako první na Chomutovsku digitální kino. „Lidé už nemusí jezdit za filmovými novinkami do Prahy. Uvidí je v den jejich české premiéry u nás. Stejně jako přímé přenosy oper, koncertů nebo sportovních utkání,“ říká vedoucí modernizovaného kina Hvězda v Kadani Karolína Nejepsová.
Hvězda má nejvýkonnější promítačku, která je na trhu. „Zaručuje nejkvalitnější stereo 3D projekci. Trojrozměrné promítání diváka víc vtáhne do děje. Může se třeba projít africkou džunglí, dotknout se Měsíce nebo objevit podmořské hlubiny,” vysvětluje Nejepsová.

Srdcem digitálního kina je špičkový server, na který se vejde kolem dvaceti celovečerních filmů. Tím prvním, který Hvězda promítne, bude současný sci-fi trhák Avatar v 3D rozlišení. Lidé ho v Kadani uvidí 26. února. A když vše dobře půjde, zhlédnou novou verzi Alenky v říši divů 4. března v premiéře stejně jako Pražané.

Kino provozuje Kabelová televize Kadaň, akciovka města, která si umí peníze vydělat. „Technologie stála skoro čtyři miliony korun. Milion a čtvrt přispěl Státní fond pro podporu české kinematografie,“ uvedla její ředitelka Petra Dudková.

Digitální technologie není jedinou vymožeností, kterou se kadaňské kino pyšní. Má i kinokavárnu s barem, občerstvením u několika stolků, dataprojektorem a bezdrátovým internetem. O tom se ostatním městům na Chomutovsku zatím může jenom zdát.

Ve dvacetitisícovém Jirkově loni zmodernizovali městské kino, jak se dalo. Od sedaček po světla a zvuk. Na digitální promítání ale radnice nemá potřebné miliony. „Začal jsem o to usilovat jako jeden z prvních v regionu, už před půldruhým rokem,“ přiznal nájemce kina Květen Miloš Kubelka.

Padesátitisícový Chomutov má už jen jediné, zastaralé kino Oko. Na lepší teprve čeká. Vyroste v kulturním centru na Zadních Vinohradech do roku 2013. Město v něm chce nejmodernější techniku a zvuk. I veškerý komfort. „V současnosti dokončujeme studii. Potom budeme hledat někoho, kdo nové kinosály postaví,“ řekla vedoucí projektová manažerka Hana Nováková. Budou dva. Jeden pro 220 lidí, druhý pro šedesát. Každé volné místo má být využité. Pro klubový život, filmová představení i konference. Oba kinosály budou připravené na klasické i digitální promítání.