Startují předobjednávky na hodinky Applu. Firma čeká velký zájem

Hodinky od Applu v obchodě s luxusním zbožím v Tokiu

Hodinky od Applu v obchodě s luxusním zbožím v Tokiu Zdroj: CTK

Americká společnost Apple očekává, že až její nové chytré hodinky Apple Watch 24. dubna dorazí do obchodů, překoná poptávka po novém zařízení nabídku. Předobjednávky na chytré hodinky začnou v pátek 10. dubna.

Společnost BMO Capital Markets na základě průzkumu ochoty spotřebitelů koupit si nové hodinky od Applu snížila odhad prodeje tohoto přístroje. Do září 2016 se podle ní prodá 39 milionů kusů hodinek. Dřívější odhady předpokládaly, že lidé si koupí 55,5 milionu kusů.

Hodinky jsou prvním produktem nové kategorie, který firma vytvořila pod vedením generálního ředitele Tima Cooka. Ten v roce 2011 nahradil v čele podniku legendárního Steva Jobse, který brzy poté zemřel na rakovinu.

Apple Watch po spárování s telefonem iPhone umožňují uživatelům například kontrolovat internetovou poštu, poslouchat hudbu či telefonovat. Odborná veřejnost však dala hodinkám špatné známky; kritiku sklidila relativně nízká životnost baterie a pomalé nahrávání aplikací, napsala agentura Reuters.

Od hliníku až po zlatou slitinu

Hodinky jdou do prodeje v několika velikostech. Modely jsou rozřazeny do tří produktových řad, přičemž nejlevnější je edice „Sport“ s hliníkovým obalem. Nejdražší verze má obal z 18karátové zlaté slitiny. Dohromady si zákazníci mohou vybrat z 54 možných konfigurací, napsala agentura AP.

Nové hodinky jsou produktem z kategorie takzvané nositelné elektroniky. Na vznikající trh s těmito přístroji vstupují kromě Applu i další firmy, včetně konkurenčního korejského výrobce chytrých mobilů Samsung Electronics nebo japonského výrobce elektroniky Sony. Na trh s chytrými hodinkami se ale chystají i tradiční evropští výrobci; na příklad v úterý o tento záměr představil proslulý výrobce švýcarských kapesních nožů Victorinox.