Statisíce serverů běží na systémech starších než Windows XP

Pracovní plocha Windows XP (ilustrační foto)

Pracovní plocha Windows XP (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Vibrant Spirit via Flickr

Přibližně šest tisíc serverů dosud využívá operační systém Windows XP. Statistiku zveřejnila společnost Netcraft. Serverů, které pracují dokonce na starších verzích Windows, je ale mnohem víc, jak zjistila analytická služba.

Jak Netcraft uvedl ve své analýze, nejvíce serverů s Windows XP stále funguje v USA, a to včetně několika vládních webů. Pár stovek jich najdeme i v Evropě včetně Česka. Jedním z nejnavštěvovanějším webů, který dosud běží na Windows XP, je podle Netcraftu přepravní trajektová společnost TransFerry.com, která operuje v Severním a Baltském moři.

Servery, které stále běží na Windows XPServery, které stále využívají Windows XPServery, které stále využívají Windows XP | Netcraft, repro Zive.cz

Ze statistiky dále vyplývá, že Windows 2000, jehož technická podpora definitivně skončila už v roce 2010, slouží jako operační systém pro bezmála půl milionu webů. Dalších 50 tisíc webů podle Necraftu využívá ještě starší Windows NT 4.0 a IIS 4.0. Microsoft přitom představil Windows NT 4.0 už v roce 1996.

Netcraft měří pouze ty servery, které jsou veřejně dostupné na internetu a nabízejí se tedy k všemožným útokům hackerů. Servery ve vnitropodnikové a od internetu oddělené síti samozřejmě mohou používat prehistorické technologie v mnohem větší míře.