Stavební produkce v únoru zpomalila růst na 5,6 procenta

Stavební výroba v České republice v únoru zpomalila meziroční růst na 5,6 procenta po lednovém zvýšení o 8,3 procenta. Meziměsíčně byla stavební výroba po očištění od sezonních vlivů vyšší o 1,1 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Produkce v pozemním stavitelství vzrostla vzhledem k nízké srovnávací základně o 11 procent, inženýrské stavitelství ale snížilo výkon o 7,1 procenta. „Index stavební produkce se v únoru 2011 pohyboval na úrovni roku 2004 a ve srovnání s únorem 2009 byl o téměř 20 procent nižší,“ uvedli statistici. „Ukazatele hodnotící stavebnictví naznačují, že tento sektor dosáhl kritického dna, od kterého by se mohl v průběhu roku začít odrážet. Pozitivní je především ukazatel počtu zahájených bytů. Zbylá čísla poukazují na přetrvávající neutěšenou situaci v tomto sektoru,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora očekává návrat stavební produkce na předkrizovou úroveň až napřesrok. „Domácnosti zůstávají mimořádně slabé, takže rezidenční výstavba stavebnictví rozhodně nezachrání. A když k tomu ještě připočteme škrty ve státních rozpočtech, které neumožňují financovat veřejné stavby, vyjde nám, že návrat na předkrizové úrovně zažije stavebnictví až v roce 2013,“ uvedl.

Během února se začalo stavět 2095 bytů, což je o 14,5 procenta víc než před rokem, uvedl ČSÚ. Počet zahájených bytů v rodinných domech meziročně poklesl o 27 procent, zatímco počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl o 246,1 procenta. „Tento nárůst byl způsoben nízkou srovnávací základnou minulého roku, kdy v bytových domech bylo zahájeno pouze 245 bytů,“ vysvětlili statistici. Podle analytika Petra Dufka z ČSOB to bylo nejméně bytů od roku 2006. V nově zahajované bytové výstavbě se podle Pikory také evidentně zrcadlí nedávné tahanice o růst daně z přidané hodnoty. „Řada lidí se bojí růstu cen bytů a řada lidí na něj sází, a proto tito lidé zahajují výstavbu,“ uvedl. Otázkou ale podle Pikory je, kdo bude nové byty kupovat. „Demografické faktory se změnily. Husákovy děti už obvykle bydlí. Bytů je mnohem více než v minulosti a nemovitost už není tak jasnou sázkou na jistotu jako v minulosti. … Navíc řadě domácností stále klesají příjmy a nezaměstnanost zůstane letos vysoká,“