Stavebnictví loni kleslo o více než tři procenta

České stavebnictví v loňském roce kleslo o 3,1 procenta. V roce 2011 bylo zahájeno o 2,1 procenta bytů méně než v roce 2010, dokončeno bylo o 21,4 procenta bytů méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V samotném prosinci produkce naopak vzrostla o 14,6 procenta, ale hlavně díky příznivému počasí a očekávanému zvýšení DPH.

Celková hodnota nově uzavřených stavebních zakázek v tuzemsku v loňském roce meziročně klesla o 12,2 procenta. Stavební úřady v loňském roce vydaly o 1,4 procenta stavebních povolení více, ale jejich orientační hodnota podle ČSÚ klesla o 14,8 procenta. Produkce pozemního stavitelství zaznamenala meziroční pokles o 0,3 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 8,7 procenta. Stavební produkce klesla v roce 2011 ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 o 10,8 procenta.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše výsledky z minulého roku nenapovídají, že by se letos měla situace ve stavebnictví výrazně zlepšit. „Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR se snaží českou vládu důrazně upozorňovat na dlouhodobý propad stavebnictví, zatím ale bez jakékoli odezvy. Místo nutných prorůstových opatření ministerstva stále škrtají a stejný trend se bude zřejmě opakovat i v letošním roce,“ uvedl Matyáš.

Počet vydaných stavebních povolení se v roce 2011 meziročně zvýšil o 1,4 procenta, stavební úřady jich vydaly 107 231. Orientační hodnota těchto staveb činila 339,9 miliardy korun a v porovnání s rokem 2010 klesla o 14,8 procenta. Nepříznivá situace ve stavebnictví podle Matyáše existenčně ohrožuje zejména malé a středně velké stavební firmy. Podle svazu se s problémy potýkají i velké firmy, které musely sáhnout k výrazným úsporným opatřením a v některých případech i k propouštění kvalifikovaných zaměstnanců. Průměrný počet zaměstnanců se loni snížil o 5,9 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda vzrostla o 1,5 procenta a činila 29 206 Kč.