Stavebnictví v únoru padlo o „šílených“ 16 procent

Stavební produkce v únoru propadla meziročně reálně o 16 procent. Po očištění od sezónního vlivu, kdy letošní únor měl o jeden pracovní den více, dokonce o 17,2 %. Meziměsíční pokles činil 2,4 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně klesla o 11,3 % a produkce inženýrského stavitelství se snížila o 30,2 %. „Propad stavební produkce zčásti ovlivnily extrémně nízké teploty, které dočasně zastavily práce na některých stavbách,“ uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). Stavebnictví od počátku roku do konce února kleslo ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 38,4 %.

„Hlavním důvodem propadu bylo zvýšení nižší sazby DPH. Mnoho prací bylo fakturováno již v prosinci. Tehdy proto stavebnictví falešně rostlo o 14,5 %. Práce byla ale v realitě provedena až později,“ komentuje hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Ve stavebnictví tehdy nebylo více zakázek, pouze se jinak rozprostřely v účetnictví, což ovlivnilo statistiku.

Výhledy na letošní rok nejsou příznivé. „DPH půjde ještě nahoru a lidé nebudou mít u bytů na dražší výstavbu, protože reálné mzdy letos poklesnou. To se už zrcadlí i ve struktuře nově zahajovaných staveb,“ soudí Pikora. U bytů v bytových domech poklesl počet staveb meziročně o 46,6 %. Developeři tedy podle něj „zlomili hůl“ nad lidmi, kteří by mohli bydlet v moderních „panelácích“. Tato vrstva společnosti si to nebude moct dovolit ve stejné míře jako v minulosti. Nicméně u rodinných domů počet zahájených staveb roste meziročně o 12,6 %. „To odráží jen to, jak se ve společnosti rozevírají nůžky mezi chudšími a bohatšími.

I bohatší ale evidentně budou šetřit,“ upozorňuje Pikora. Orientační hodnota nově povolených staveb má totiž proti předešlému roku poklesnout bezmála o polovinu. „To je tak ohromný propad, že se až ptáme, zda v něm neudělali statistici nějakou chybu. Pokud je to číslo pravdivé, tak se nebudou stavět rodinné domy, ale chatičky,“ dodává. Stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. „Obáváme se, že na hodnoty produkce z roku 2008 se dostaneme nejdříve v roce 2015,“ varuje Pikora.

Počet zahájených bytů v únoru 2012 meziročně poklesl o 11,9 % a dosáhl 1845 jednotek. Počet dokončených bytů meziročně klesl o 2,2 % a činil 2091 bytů. Počet dokončených bytů v bytových domech poklesl o 42,5 %, v domech rodinných vzrostl o 7,9 %.