Stavitelé nových bytů prý můžou příští rok na žně zapomenout

Stavitelé nových bytů se budou pravděpodobně muset smířit s tím, že v roce 2012 trh v Praze zažije další pokles. Letošní poptávce ještě pomůžou obavy lidí z plánovaného zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Vyplývá to z analýzy pražského realitního trhu poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

Developerské firmy uvádí letos na trh více nových bytů, které jsou podle JLL o pět až deset procent levnější než v předchozích dvou letech. Sazí na vyšší poptávku způsobenou chystanými daňovými změnami. Na trhu je ale taky řada neprodaných bytů z minulých let. „Zatím není jasné, jestli kupující dají přednost nové nabídce, nebo zlevněné starší,“ uvedli analytici JLL. V Praze bylo letos v červnu podle statistik společnosti Trigema 2654 postavených, ale neprodaných bytů. Ve srovnání se začátkem roku to je mírný pokles zhruba o tři procenta. Přibližně stejně se podle Trigemy v prvním pololetí snížil na pražském trhu také počet volných bytů, developeři nabízeli 6842 jednotek.

Přestože na trhu v hlavním městě nastalo letos mírné oživení, nevidí ředitel Trigemy Marcel Soural důvod k velkému optimismu. „Zvýšená nabídka bytů v nových projektech téměř zcela pokrývá očekávání na straně poptávky. Objem neprodaných bytů se však téměř nezměnil, takže si pražský developerský trh za sebou stále vláčí neprodanou zásobu bytů z minulosti,“

Nabídkové ceny bytů se ve druhém čtvrtletí podle již dříve zveřejněných dat Českého statistického úřadu snížily o dvě procenta. V Praze klesly o 3,2 procenta, mimo hlavní město o 0,9 procenta.