Šternberk chce postavit podnikatelský inkubátor pro nové investory

Radnice ve Šternberku na Olomoucku chce v městě vybudovat podnikatelský inkubátor. Investice si vyžádá asi 130 milionů korun, většinu nákladů by mohla uhradit dotace z operačního programu Podnikání a inovace, o níž se město bude ucházet. Cílem projektu je pomoci začínajícím firmám, které by v budoucnu mohly ve městě vytvořit nové pracovní příležitosti, řekla mluvčí radnice Irena Černocká.

Podnikatelský inkubátor by měl sídlit v průmyslové zóně v bývalých kasárnách na okraji města. Radnice se do stavby inkubátoru pustí, pokud dosáhne na dotaci, ještě letos. Hotový by měl být příští rok. „Podnikatelský inkubátor by měl nabízet začínajícím firmám kancelářské prostory. Především však budou mít k dispozici odborné konzultanty, kteří budou zájemcům poskytovat poradenství. Cílem celého projektu je přitáhnout do města nové investory,“ přiblížila mluvčí.Pokud město uspěje v plné výši s žádostí o dotaci, z vlastních zdrojů na akci bude muset vynaložit asi 50 milionů Kč.

V regionu již pět let funguje podnikatelský inkubátor Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho služeb nyní využívá zhruba 20 podnikatelů. „Pět firem, které u nás začínaly, již inkubátor opustilo a podniká v jiných prostorách. Počet zaměstnanců těchto firem ale neznáme,“ uvedl ředitel Vědeckotechnického parku univerzity Jiří Herinek.