Sto zvířat: Netušili jsme, že to je „ska“

V Kolíně se v pátek znovu rozezněly saxofony a trubky. Hudební styl ska do města přivezla už dvacetiletá kapela Sto zvířat.

Předloni zahráli na festivalu Natruc na Kmochově ostrově, loni roztančili Městský společenský dům. Teď se Sto zvířat vtrhlo do Starých Lázní.

Po pátku tak kapela má na kontě téměř všechna místa, kde je možné v Kolíně koncertovat. Po plzeňské partě Tleskač (hrála v Polabí před měsícem) je Sto zvířat druhou českou ikonou žánru ska.

Skromnost především

„Na začátku jsme vlastně ani netušili, že hrajeme ska. Lidi nám říkají, že jsme otcové zakladatelé, ale to je hloupost,“ říká frontman kapely Jan Kalina, který zpívá a hraje na perkuse.

Kapela oslaví letos na podzim dvacet let fungování. Z původní sestavy, která zakládala Zvířata v roce 1990, zbyli už jen tři veteráni. Frontman a zpěvák Jan Kalina, zpěvačka a nejznámější postava kapely
Jana Jelínková, a tenorsaxofonista Tomáš Belko, který má na starosti texty.

Lidsky nejlepší v historii

„Lidsky je naše kapela asi nejlepší v historii,“ hodnotí současné složení frontman Kalina.

A jak se kapela během dvacetileté existence změnila? „Doufám, že k dobrému,“ věří jeden z lídrů kapely. „Bylo by smutné, kdybychom hráli stejně blbě jako na začátku,“ dodává s úsměvem Kalina.