Stoletý maratonec začal běhat až "na stará kolena"

Běžec Fauja Singh

Běžec Fauja Singh Zdroj: ctk

Brit Fauja Singh začal běhat po smrti syna a manželky. To bylo před jedenácti lety, když bylo Singhovi 89 roků. A minulou neděli doběhl do cíle maratonu v Torontu na 3850. místě v čase 8 hodin, 25 minut, 16 sekund a stal se oficiálně nejstarším maratoncem světa. Fauja Singh porazil sice jen pět závodníků, ale čeká ho zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Singh se narodil roku 1911 v indickém Pandžábu. Přestože se v případě úctyhodného muže dá běz nadsázky říci, že s běháním začal skutečně „na stará kolena“, jeho každodenní tréninková dávka je 17 kilometrů a Singh se právě díky své vytrvalosti stal po devadesátce držitelem nejrůznějších běžeckých rekordů ve své věkové kategorii. Nedělní maraton byl už jeho osmý, vedle dálkových běhů se věnuje i sprintům – drží veteránské rekordy na osmi různých tratích od 100 až po 5000 metrů.

„Když to zvládnu, bude to, jako bych se znovu oženil,“ svěřil se běžec svému trenérovi v průběhu závodu. Maraton zaběhl v minulosti už rychleji, ale v závodě ho postihla krize, takže byl nakonec rád, že se do cíle vůbec dostal. Už nyní ale plánuje další běžecká dobrodružství, například se chce příští rok zapojit do běhu s olympijskou pochodní před letními hrami v Londýně.

Sportovní reportéři samozřejmě chtěli znát recept na Singhovu aktivní dlouhověkost: „Tajemství dlouhého a zdravého života je vyhýbat se stresu. Být vděčný za všechno, co máte, vyhýbat se špatně naladěným lidem, pořád se smát a běhat,“ odpověděl atlet.