Strážní psi jdou do důchodu. Mezi služebními nováčky je i knírač

Na první pohled působí černá koule přítulně, když ale knírač Brit zavrčí, jde z něj hrůza. Toho využijí litvínovští strážníci.

Litvínov / Zloděj utíká z místa krádeže, pronásledují jej strážníci. Jenže on nasedá na kolo a vybírá si cestu, kudy se strážníci s vozem nedostanou. V tu chvíli policista pouští psa. Netrvá to dlouho a chlupáč zloděje srazí z kola na zem a drží jej, dokud nepřiběhnou strážníci. To není scéna z filmu, ale jeden ze zásahů litvínovských strážníků. Teď připravují psovodi dva nové čtyřnohé „kolegy” do služby. Ti současní se mohou těšit na psí důchod.

Tři rasy v psinci

Kynologická základna v Litvínově je velice pestrá, co psovod, to jiné plemeno. Petr Tyml slouží s rotvajlerem Kattem, Michal Schreiber má ovčáka Ašu a trénuje si dalšího, jménem Argo. „Aša je ze všech našich psů nejposlušnější. Reaguje i na povely dávané posunky. Jenže není tak dravá, proto si teď trénuji Arga, kterého jsem si vybral v útulku,“ vysvětluje Schreiber. Strážníci potřebují psy, kteří budí hrůzu. „Když jdete do hospody, kde se rve třicet chlapů, pes se nesmí ani na vteřinu zarazit, ale chladnokrevně rvačku rozehnat,“ vysvětluje zástupce velitele Karel Šefl. Dřív byl u strážníků také psovodem, má bohaté zkušenosti.

Pes jednoho pána

Třetím psovodem je Radim Kuriljak s maliňákem, tedy belgickým ovčákem Boro. Ten si pro výcvik vybral poněkud neobvyklou psí rasu, velkého knírače Brita. „Při zásahu je důraznější než ovčák. Už teď má pětapadesát kilo,“ upozorňuje strážník Kuriljak. Vycvičit knírače dá více námahy. Podle psovodů, kteří ale s nimi mají zkušenost, se trpělivost vyplatí. „Dospívají později než ovčáci a říká se o nich, že to jsou psi jednoho pána. Zatímco s ovčákem může jít do služby i kolega, s kníračem ne,“ popisuje Kuriljak jednu ze zvláštností plemene.

Knírač sice není častým doprovodem psovodů, na severu Čech se ale objevuje ve větší míře než kdekoliv jinde. „Je to i tím, že zdejší hlavní kynolog Vilém Babička se na ně specializuje a kluky podporuje,“ míní nadpraporčík Miroslav Šimek z policejního psince v Kaňkově.

Psí důchod

Strážníci si své psy vybírají, kupují a po výslužbě si je berou domů. „Průměrně pes slouží osm let, někdy ale i dvanáct. Potřebuje mít fyzičku, pořádně kousat. Často se vůbec nevyspí. I když leží v autě, stejně jako člověk si v něm neodpočine,“ podotýká Šefl. Radim Kuriljak už připravuje pro ovčáka Bora místo na zahradě.