Strážníci občas bojují i s veverkami

Městská policie často chytá a zachraňuje zvířata. Také státní policie řeší kuriózní případy.

Strážníci zažívají občas kuriózní situace. Lidé je často volají k odchytu nejrůznější zvěře a policisté se tak někdy dostanou do konfliktu i se zvířaty, která na první pohled vypadají neškodně. Třeba s veverkou.
„Na základnu volala prodavačka z pekárny na ulici Tomáše Garrigua Masaryka s tím, že uklízečku pokousala veverka.
Paní na úklid viděla veverku, která jim vběhla do pekárny. Snažila se zvíře vylákat ven, ale to se jí leklo, skočilo na ni a pokousalo jí ruku,“ vzpomíná na jeden z posledních zajímavých zvířecích případů Lenka
Biolková z městské policie.
Agresivní veverku nakonec zklidnili až strážníci. „Přijeli do pekárny, veverku odchytili a odvezli k veterináři,“ říká Biolková. Uklízečka po útoku skončila v nemocnici.

Zachraňte labutě

Útoky veverek jsou opravdu unikátní, ovšem například labutě strážníci zachraňují každou chvíli. Jakmile přijdou mrazy, policisté vyrážejí za labutěmi, které zamrzly ve vodě.
„Nějaký člověk z Bašky nám volal, že v přehradě zamrzla labuť a chtěl, ať ji jedeme vyprošťovat,“ přibližuje poslední oznámení strážník Tomáš Zapletal. Případ předal hasičům. Ti vyprošťovací techniku
nepoužili, protože labuť byla rychlejší a z prekérní situace se dostala vlastními silami.
Strážník Vítězslav Bubela už vyjížděl k přimrzlým labutím třikrát. „Bývá to často. A labutě jsou ještě docela v pohodě, horší jsou jiné případy. Jednou jsme například po sklepech naháněli potkany,“ říká Bubela.
Strážníci z Frýdku-Místku občas loví i hady. Poslední metrový úlovek měli na zahradě mateřské školy na ulici Osmého pěšího pluku.
„Ze školky nám volali, že rodiče dětí viděli hada. Poslali jsme tam hlídku, která našla užovku. Naši lidé ji chytili a pustili v přírodě,“ říká Biolková.
Užovka překvapila i zástupkyni ředitele mateřské školy Alenu Morysovou, která byla ráda, že se nakonec jednalo o neškodného hada. „Doma na zahradě máme kompost a v něm se užovky zahnízdily.
To mi připadá normální, protože žiji na vesnici. Ale aby se had objevil uprostřed města? Užovka není naštěstí jedovatá,“ oddychla si Morysová.
Městská policie se ve městě utkala i s daňkem, který zabloudil do depa Českých drah.

Hadrový útok

Také státní policisté v posledních týdnech zažili několik případů, které se nakonec daly označit jako humorné. Tentokrát ale nešlo o zvěř. Ve Sviadnově přepadl zloděj s pistolí v ruce pracovnici benzinové pumpy. Ta na něj ale zaútočila smetákem s hadrem.
„Jakmile si pracovnice čerpací stanice všimla zbraně, lekla se, popadla smeták s hadrem a začala zloděje bít po hlavě,“ řekl mluvčí policie Ivan Žurovec.
Situace dopadla dobře, i když kdyby čerpadlářka neprojevila tolik odvahy, mohla dopadnout špatně. „Zloděje policisté kousek od čerpací stanice chytili. Našli u něj topůrko, sekyry, pouta, roubík,
nůž, sáček s pepřem, toluen a zápalky. Padesátiletý lupič se přiznal, že plánoval ještě jednu loupež,“ uvedl Žurovec.
Překvapení čekalo policisty i při objevu pěstírny drog. „Pětadvacetiletý muž z Frýdku-Místku doma pěstoval ve velkém konopí. Aby byl co nejnenápadnější, vybudoval si tajnou místnost, do které vcházel
přes zrcadlo. Byt byl v nejvyšším patře paneláku a vypadal jako dvoupokojový,“ vzpomíná Žurovec, který způsob, jak policisté pěstírnu našli, neprozradil.