Strhující fantasy podle bestselleru

Jonathan Strange a pan Norrell

Jonathan Strange a pan Norrell Zdroj: bbc

Tak jako Harry Potter, k němuž bývají přirovnáváni, i dobrodružství kouzelníků Jonathana Strange a pana Norrella se už dočkalo adaptace. A to přesto, že populární kniha Susanny Clarkeové byla až do letoška považována za nezfilmovatelnou, vzhledem k jejím nabitým víc než 800 stranám, jejichž kouzlo obsahuje krom špetky Pottera i přísady z Dickense, gotických románů a Austenové.

Britská televize BBC v koprodukci s Kanadou si na její převod vyhradila sedm hodinových epizod, což samozřejmě nestačilo na pokrytí všeho. Ale bylo to dost na napínavé drama z alternativní historie, v němž se za časů napoleonských válek v Anglii oživuje tři sta let nepoužívaná magie.

Praktikovat ji začnou právě titulní hrdinové, sečtělý, zapšklý, hrdý pan Norrell a spontánní, intuitivní, lehkomyslný Jonathan Strange. Jeden vyjadřuje populární představu o levé straně mozku, druhý o té pravé. Kromě konfliktu mezi raciem a emocemi, učitelem a žákem, teorií a praxí do komplikovaného vztahu dvou mágů vstupuje i žárlivost a loajalita. Všechny nuance přehledně ztvární nenápadně přesný Eddie Marsan a všestranný Bertie Carvel, zatím nejvíc známý z divadelního muzikálu Matilda.

Minisérie podle scénáře Petera Harnesse, který zadaptoval i poslední dvě řady britského Wallandera, oplývá řadou skvěle zahraných barvitých postav, dobře charakterizovaných i na malém prostoru. Řada z nich po svém usiluje o moc a kontrolu nad okolím, nejen hlavní padouch, zlotřilý elf, král Ztracené naděje. Toho ostatně Norrell tajně vyvolá kvůli své ambici dosáhnout vytouženého společenského postavení.

Zhoubná touha po vládě nad okolím, které tu jsou prosty snad jen ženy a šarmantní romantik Strange, vystupuje jako hlavní téma této strhující fantasy s prvky hororu i komedie. Před svým rozpačitě otevřeným, ač předloze věrným, koncem příběh v posledních dílech vygraduje do vypjatého akčního finále. V něm se nejvíc projevuje televizní omezení speciálních efektů i místy provinční režie Tobyho Haynese, muže, který natočil i klíčový šestý díl Sherlocka od BBC. Své ne vždy zcela naplněné vizuální ambice ale Strange s Norrellem odčarují svou inteligencí.

Jonathan Strange a pan Norrell
(drama, Velká Británie/Kanada, sedm epizod)
Režie: Toby Haynes
Hrají: Bertie Carvel, Eddie Marsan, Marc Warren, Charlotte Rileyová
Dostupné na DVD a Blu-ray
Hodnocení: 80 %