Stříkačky leštily celé rodiny

V Dřevohosticích o víkendu otevřeli hasičské muzeum a už ho chtějí rozšiřovat.

Dřevohostice/ Proudy vody, historické stříkačky, hasiči v dobových kostýmech. Tak to vypadalo minulou sobotu na zámku v Dřevohosticích, kde otevřeli Hasičské muzeum Petra Vašíčka. Do nového muzea a na ukázky hašení ohně starými stříkačkami se přišlo podívat pět stovek lidí.

Unikátní stříkačky

V starobylých prostorách Hasičského muzea návštěvníci mohou vidět přehlídku historických stříkaček od konce 19. století až do roku 1945, vzácné přilby, medaile, dobové stejnokroje, sekery a dokumenty o založení sboru. „Všechno je naleštěné, je vidět, že se tomu hasiči věnovali,“ zhodnotil muzeum jeden z návštěvníků Vladimír Koláček. Muzeum dostalo název podle Petra Vašíčka. „Ten prosadil v roce 1884 vznik dobrovolných hasičů v Dřevohosticích. Je to hlavně jeho zásluha,“ připomněl historik Zdeněk Smiřický.
Nápad vytvořit hasičské muzeum se zrodil před pěti lety. „Od roku 2002, kdy zámek opustil ústav sociální péče, řešíme jeho využití. Nabídli jsme tedy prostory hasičům,“ řekl místostarosta Dřevohostic Petr Dostál. A hasiči se nabídky s radostí chopili. „Vznikla tak myšlenka hasičského muzea, ideální pro zviditelnění našeho městečka,“ doplnil starosta dřevohostických dobrovolných hasičů Jiří Zbíral.

Pomáhaly i rodiny hasičů

Opravy zámku hradila obec a přišly na čtyři sta tisíc korun. „Postupně jsme také sháněli exponáty. Nakonec jich máme tolik, že muzeum je zcela zaplněné a zvažujeme, že prostory rozšíříme,“ prozradil Zbíral. Muzeum se stalo chloubou celého sboru. „Do leštění starých stříkaček se zapojily celé rodiny hasičů. S výsledkem jsme maximálně spokojeni,“ řekl starosta Dřevohostic Stanislav Skýpala.