Svátky vína od kuropění do klekání

Kvůli kulise hradu a dobrému vínu se na karlštejnské vinobraní každoročně sjíždí tisíce návštěvníků.

O víkendu bylo na hradě Karlštejně nebývale živo. Sjeli se tam nejen milovníci památek. Počasí návštěvníkům přálo a sudy i soudky s vínem proto ubývaly úctyhodnou rychlostí. Císař Karel IV. s chotí Eliškou Pomořanskou dorazili s průvodem tří set lidí, koně a velblouda nepočítaje. Karel poté pozdravil všechny přítomné a slavnostně požehnal révě. Přítomní ho odměnili potleskem.

Pastva pro oči i uši

Na hradě panovníkovi zatančili dvořané v dobových oděvech a šermíři předvedli smělé bitky. Svůj um a dovednosti ukázali také fakíři a kejklíři. Polykači ohně za údivu přihlížejících hltali plameny. Bohatý program organizátoři přichystali i v podhradí. Děti lákalo velké šapitó Cirkusu Legrando, ve kterém se tajil dech při roztodivných kouscích akrobatů. I ti nejmenší malovali o ceny. Divadlo Facka jim pak zahrálo pásmo pohádek a Studio dell’arte předvedlo svou Zlatovlásku. V neděli si přišli na své i ti dříve narození, vesměs příznivci dechovky. Několikrát jim zahrála dechová kapela jménem Berouňačka. Všude v ulicích karlštejnského podhradí se tančilo a zpívalo, vyhrávala tam folková a středověká hudba. Mnozí diváci si nenechali ujít příležitost přiučit se dobovým tancům. A samozřejmě nechyběla skupina Třehusk, která je složená z odkojenců dolní Berounky a patří v kraji k velmi oblíbeným.

Dostatek pití a jídla

Lahodné víno i burčák tekly o víkendu proudem. Na hradě nechyběly stánky s pamlsky a nejrůznějšími kulinářskými specialitami.
„Jezdíme do Karlštejna na vinobraní každý rok, je to tam moc pěkné. Letos se navíc dokonale vydařilo počasí, takže to nemá chybu,“ říkají jednohlasně manželé Olšovští, kteří na slavnost dorazili z Prahy. Letošní vinobraní se opravdu vydařilo. Pořadatelé byli nad míru spokojení a bez obav už plánovali příští ročník. Náhodného kolemjdoucího by při pohledu na zaplněné ulice a parkány zřejmě ani nenapadlo, že sdělovací prostředky teď nejčastěji skloňují slovo krize. Na Karlštejně ale vládly pohoda a blahobyt.