Švédská rallye je zážitek s ohni a pivem na sněhu

Švédská rally

Švédská rally Zdroj: Michal Nosek

Švédská rally
Švédská rally
Švédská rally
Švédská rally
Švédská rally
30
Fotogalerie

Cestování má řadu podob. Někdo chce poznat památky, jiný přírodu, ale najde se i bezpočet těch, kteří cestují za motoristickými sportovními událostmi. A k těm nejnavštěvovanějším patří Švédská rallye.

Lesní silničky v okolí švédského města Karlstad se již půl století na jeden únorový víkend promění v závodní dráhu obklopenou tisícovkami diváků. Švédská rallye je unikátní už tím, že se jedná o jedinou vrcholovou motoristickou soutěž WRC, která se jede na sněhu.

Týmy značek Toyota, Hyundai, Citroën a Ford nazují svým speciálům pneumatiky vylepšené stovkami kovových hrotů a vyrazí na trať připomínající sněhové koryto. Vozy specifikace WRC mají výkon až 390 koní a nejlepší závodní jezdci z nich na úzkých zasněžených cestách vytáhnou i 200 kilometrů v hodině, průměrná rychlost na sněhu a ledu tak může vyrůst až na 120 kilometrů za hodinu.

Pro fanoušky to nabízí úžasnou podívanou a za svými hrdiny neváhají ujet i tisíce kilometrů. K hlavním hvězdám letošních podniků WRC, tedy mistrovství světa, patří Estonec Ott Tänak za volantem futuristického vozu Toyota Gazoo Racing, Belgičan Thierry Neuville pilotující neposednou Huyndai i20 či Brit Kris Meeke se svým Citroënem.

Na rallye je patrná i výrazná česká stopa, v nižší soutěžní kategorii WRC2 je zastoupena řada škodovek. Český pilot však není ani jeden. Zato českých fanoušků nebylo mezi Švédy, Nory, Němci, Finy a Estonci úplně málo. Spojujícím faktorem příznivců z různých zemí je bezesporu alkohol a s několika promile v krvi všichni rychle nalezli společnou řeč a chvíle čekání na průjezd závodních vozů trávili u ohňů opékáním masa a nekonečným popíjením piva a vodky. Rallye na sněhu je opravdu intenzivní zážitek, zejména při sledování proslulého skoku Colin’s crest, kde vozy létají vzduchem přes čtyřicet metrů.

Karlstad a jeho okolí ovšem nabízejí i jiné atrakce či možnosti sportovního vyžití na lyžích či bruslích. Fanoušek hokeje může například navštívit zápas hokejového klubu Färjestads BK, který několikrát vyhrál švédskou ligu. K procházce vybízí i starý kamenný most Östra Bron.