Elektromobily začínají měnit i autosport, v rallycrossu by mohly jezdit jen vozy na elektřinu

Rallycross

Rallycross Zdroj: CC BY SA 2.0: EKSRX via Flickr (EKS/Bodo Kräling)

Rallycross
Rallycross
Rallycross
Rallycross
Rallycross
11
Fotogalerie

Elektromobily se stávají stále důležitějším segmentem automobilového průmyslu, města i vlády dokonce uvažují o omezení automobilů se spalovacími motory. Vzestup elektromobilů mění pravidla mnohých motoristických disciplín. Prvním šampionátem, ve kterém by elektrický pohon hrál prim, by mohl být rallycross.

Rallycross byl vždy doménou silných a nepříliš ekologických vozů. To se ale může změnit, spalovací motory by totiž už za dva roky mohly být nahrazeny elektrickými. Informoval o tom server Autosport.com.

O nástupu elektromotorů v atraktivní motoristické disciplíně se mluvilo již v létě. V té době ale bylo navrhováno, že by elektrická auta startovala ve vlastní kategorii. Stávající auta s benzinovými motory ale měla zůstat v královské třídě Supercars.

Podle nejmenovaného zdroje zmíněného serveru již vedení šampionátu jedná s devíti automobilkami, které nemusejí být nutně proti tomuto návrhu. Šéf motosportu automobilky Peugeot Bruno Famin ve svých vyjádřeních přechod k elektrickým pohonům podpořil.

I s touto vidinou francouzský tým ukončil aktivity v Rallye Dakar a přesunul se právě do rallycrossu. Další automobilkou, která o stavbě elektrického speciálu uvažuje, má být Volkswagen. Německá značka už vyvíjí auto na elektrický pohon pro slavný závod do vrchu Pikes Peak.

Auta na elektrický pohon již v motosportu svou roli mají, plně elektrické jsou například vozy okruhového seriálu Formula E. Rallycross by však byl první disciplínou, kde by elektromobily postoupily do nejvyšší kategorie.