Svět dopravy se sejde v Brně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: BVV

V září 2013 se na brněnském výstavišti uskuteční premiéra dopravního veletrhu EUROTRANS. Veletrhy Brno přichystaly nový koncept veletržní akce, který zahrnuje všechny druhy dopravy. EUROTRANS navazuje na tradici v oblasti výstav užitkových automobilů, nově bude zvýrazněna železniční doprava. Veletrh EUROTRANS má velký potenciál především proto, že doprava je jedním z nejdůležitějších odvětví každého vyspělého hospodářství.

První ročník Mezinárodního dopravního veletrhu EUROTRANS se uskuteční od 11. do 14. září 2013 na brněnském výstavišti. Tento veletrh navazuje na tradiční tituly, které návštěvníci i vystavovatelé brněnského výstaviště znají; veletrh Autotec, který se konal ve dvouleté periodicitě vždy v červnu, a veletrh Transport a Logistika, který jednou za dva roky probíhal společně se strojírenským veletrhem MSV. V rámci MSV se také dosud na brněnském výstavišti prezentovala kolejová vozidla. Veletrh EUROTRANS spojuje všechny druhy dopravy a tvoří tak celek výhodný pro vystavovatele i návštěvníky.

Obor železniční dopravy je navíc významně posílen spoluprací se slovenskými kolegy. Na základě jednání mezi Veletrhy Brno a pořadateli výstavy slovenské ŽEL-RAIL bylo dohodnuto, že obě strany budou rozvíjet veletržní projekt věnovaný kolejové dopravě společnými silami. V roce 2013 bude tento tradiční a úspěšný produkt zasazen do rámce veletržního projektu EUROTRANS jako RAIL-TEC/ŽEL-RAIL.

Součástí veletrhu je i konference Mobilita budoucnosti, která se bude zabývat optimalizací a propojeností dopravních systémů. Do Brna se přesunuje i odborná konference s tématikou železniční dopravy jako součást projektu RAIL-TEC/ŽEL-RAIL.

Nabídku na účast v přípravném výboru veletrhu EUROTRANS přijala většina českých profesních sdružení působících v dopravě a souvisejících oborech, především v automobilovém průmyslu. Celkem jedenáct z nich se rozhodlo aktivně vystoupit s prohlášením podporujícím veletrh EUROTRANS a doporučit ho svým členům k účasti.