Svět už není, co býval. Je tu elektrický Harley-Davidson

Harley-Davidson LiveWire

Harley-Davidson LiveWire Zdroj: Harley-Davidson

Ikonická značka Harley-Davidson představuje koncept svého vůbec prvního elektrického motocyklu. Co na to asi řeknou ortodoxní fanoušci?

Harley-Davidson není značka, která by hrnula na trh technologické novinky a předháněla se s ostatními v inovacích. Vždyť to byl právě Harley, který o elektronickém vstřikování paliva nebo chlazení vodou nechtěl dlouho ani slyšet. Takže co má znamenat elektrická motorka?

Harley-Davidson LiveWireHarley-Davidson LiveWire | Harley-Davidson

Dokonce jste ještě nedávno v nabídce značky našli i takové pravěké mechanismy jako přední vidlici typu springer. Styl, design a znáček Harley-Davidson byl prostě vždycky důležitější než nějaké technické inovace.

Vůbec první Harley-Davidson s pohonem na elektřinu se jmenuje LiveWire a značka chce s tímto konceptem především zjišťovat názory potenciálních zákazníků. Harley si samozřejmě uvědomuje, že to nemůže být jen ledajaká motorka na elektřinu.

Harley-Davidson LiveWireHarley-Davidson LiveWire | Harley-Davidson

Elektrický Harley ale určitě nemá za cíl upoutat ortodoxní americké harleyáře, kteří jsou schopni řidiče japonského motocyklu zbít a jeho motorku pověsit za rám na nejbližší strom.

Výrobce slibuje velmi charakteristický projev a zvuk. Prý si máme vybavit stíhačku startující z letadlové lodi. Pusťte si přiložené video a uvidíte (a také uslyšíte). Harley-Davidson LiveWire se prý bude výrazně odlišovat od všech motocyklů na trhu, ať už mají spalovací nebo elektrický motor.

Harley-Davidson LiveWireHarley-Davidson LiveWire | Harley-Davidson

Harley-Davidson přiveze koncept LiveWire do Evropy v roce 2015, takže se s ním budeme moci setkat a dokonce ho i vyzkoušet. Určitě to bude zajímavé svezení, ale nemůžeme se zbavit pocitu, že k Harleyi prostě patří pach potu a benzínových výparů…

Článek vyšel na webu Autorevue.cz