Švýcarského dobrodruha málem shodil z lana vítr, světový rekord ale udělal

(VIDEO) Švýcarský provazochodec a dobrodruh Freddy Nock pokořil další ze světových rekordů. Včera se bez jištění prošel na laně na švýcarském vysokohorském sedle Jungfraujoch, a to v úctyhodné výšce 3500 metrů. Jeho protivníkem se stal vítr, který ho v jednom okamžiku z lana skoro shodil. Nock si však se silou větru poradil a svou ladnou chůzi na laně nad hlavami stovek zvědavých turistů famózně dokončil. Píše o tom dnes server Novinky.cz.

Nock začal svůj spanilý pochod na nejnižším místě horského hřebene mezi horami Mönch a Jungfrau ve výšce 3440 metrů a na laně dlouhém 141 metrů překonal asi padesátimetrové převýšení. Dosavadní rekord byl přitom ve výšce 2989 metrů nad mořem na švýcarském vrcholku Diavolezza.

Nock ke své rekordní chůzi pro server Novinky.cz uvedl, že vše probíhalo podle očekávání, jen v jedné chvíli ho prý překvapil silný vítr a proto si musel sednout na lano. Jištění podle svých slov ale nepoužívá, protože věří, že kdyby se stalo cokoliv, stihl by se lana zachytit. Nyní se chce vrhnout na něco „trošku jiného“, a to na přechod mezi mrakodrapy.

Jeden z famózních výstupů Freddyho Nocka

Server také dodává, že sledující lékaři měli obavy, aby Nock kvůli nižšímu přísunu kyslíku neomdlel. V jedné chvíli se totiž provazochodec procházel ve výšce téměř 70 metrů nad zemským povrchem. Jeden z jeho rekordů je unikátní tím, že musel na laně stoupat v úhlu větším než 50 stupňů.