Sydney zažilo nejteplejší den ve své historii

Bondi Beach v Sydney, ilustrační foto

Bondi Beach v Sydney, ilustrační foto Zdroj: CTK

Největší australské město Sydney dnes zažilo nejteplejší den v registrované historii, když teploty ve městě vystoupaly téměř k 46 stupňům Celsia.

Server BBC informoval o tom, že teploměr v sydneyské observatoři, která stojí na kopci Observatory Hill v centru města, ukázal dnes ve 14:55 místního času (2:55 SEČ) teplotu 45,8 stupně Celsia. Teploty ve městě jsou zaznamenávány již 150 let, přičemž dosavadní teplotní rekord pocházel z ledna 1939, kdy bylo v Sydney naměřeno 45,3 stupně Celsia.

V některých oblastech v širším sydneyském regionu bylo dnes ještě větší vedro než v centru města. Penrith ležící západně od Sydney hlásí 46,5 stupně.

Úřady v Sydney předem varovaly občany, aby se připravili na vedro, vyhýbali se namáhavým činnostem a nezdržovali se na slunci. Vysoké teploty poškodily elektrické vedení městských železničních linek, což způsobilo četná zpoždění. Železniční společnost CityRail vyzývala pasažéry, aby si s sebou na cestu nezapomněli vzít pitnou vodu.

Záchranná služba v Sydney obdržela desítky telefonátů od lidí, kteří si stěžovali na zdravotní problémy spojené s vedrem, včetně závratí, mdlob a zvracení, uvedla stanice ABC News.

Australský meteorologický ústav ve svém prohlášení sdělil, že dnešní rekordní teploty „se neomezují pouze na Sydney, ale hlásí je i pobřežní oblasti od Begy (44,6 stupně) po Williamtown (44,8 stupně)“.

Očekává se ochlazení

Meteorologové nicméně předpovídají v Sydney v noci na sobotu dramatickou změnu počasí s bouřkami, které mají přinést prudký pokles teplot, napsal server.

Vlna horka sužující v současné době Austrálii přispívá ke vzniku četných požárů vegetace. Hasiči nadále bojují s plameny na desítkách míst ve státech Nový Jižní Wales a Viktorie. Austrálie čelí požárům buše každoročně. V únoru 2009 si ohně ve státě Viktorie vyžádaly 173 lidských životů.

Vysoké teploty si vyžádají další barvy do klimatické mapy

Vedra v Austrálii dosáhla v posledních týdnech takové úrovně, že se vládní meteorologický úřad rozhodl přidat do klimatické mapy nové barvy. Předpokládané teploty nad 50 stupňů Celsia jsou označovány purpurově červeně, růžovofialová barva pak je nachystaná pro teploty od 52 do 54 stupňů Celsia.