Sýkora, Straka, Špaček. To by bylaptačí letka! Ale zatím nebude

Sýkora, Straka, Špaček. To by bylaptačí letka! Ale zatím nebude

Píše se rok 2005. Zlatá éra českého hokeje vrcholí. Ve finálovém zápase mistrovství světa ve Vídni porážíme Kanadu 3:0. K oporám zlatého týmu patří tři Plzeňané – Petr Sýkora, Martin Straka a Jaroslav Špaček. „Byl to určitě jeden z mých nejlepších hokejových zážitků,“ vzpomíná obránce Špaček. Kdy se zase všichni sejdou na plzeňském ledě? Straka už se do Plzně vrátil, Špaček má ještě smlouvu v Montrealu, pak se návratu do Čech nebrání. Benjamínek Petr Sýkora je po složité operaci, vynechal část minulé sezony, staví dům v Brně.

„Hlavně se musím doléčit. Pokud to do začátku sezony nestihnu, klidně naskočím do rozjeté soutěže,“ říká Sýkora. Lákají ho kluby z NHL, z Ruska i zbytku Evropy. S nabídkou přispěchala i brněnská Kometa. Plzeň ale řadí mezi favority. „S Martinem a Jardou bych se rád potkal. Na ledě mi rozumí,“ říká Sýkora. Martin Straka, který je současně i plzeňským manažerem, s ním o angažmá jednal. Podle svých slov mu ale konkrétní nabídku nepředložil. „Péťa má nabídky z NHL i z Evropy, bude záležet na něm. Každopádně mi říkal, že by se do Plzně rád vrátil,“ uvedl Straka.

Podle Petrova otce Vladimíra, který pečlivě sleduje celou synovu kariéru a první roky v NHL s ním strávil dokonce za mořem, by měl Petr ještě nějaký čas zůstat v zahraničí, nejlépe v NHL, nebo v Rusku. Na návrat do Čech je ještě mladý. „Navíc se mi nelíbí, co se v posledních letech v našem hokeji děje,“ tvrdí jeho otec. Bývalá hvězda plzeňského týmu Jaroslav Špaček by spolupráci se Sýkorou přivítal. V sezoně 2004/2005 se nehrála NHL. Špaček zamířil do Plzně. Ale mužstvu, ani jemu se nevedlo a vedení ho vyměnilo do pražské Slavie. Sýkora naopak zamířil na východ a zkusil ruskou KHL. „Střelců, jako je Petr, po ledě nikdy moc nejezdilo. Kdyby tehdy v Plzni byl, všechno mohlo dopadnout jinak,“ přemýšlí Špaček. Zajímavé by spojení bylo i z hlediska jejich příjmení.

„S Martinem nám všichni říkali ptačí letka,“ směje se Špaček. Jakou přezdívku by získala dvojka se Sýkorou na pravém křídle?