T-Mobile zvažuje vytvořit TV stanici s příspěvky diváků

Sídlo českého T-Mobilu na Roztylech.

Sídlo českého T-Mobilu na Roztylech. Zdroj: Jan Sedlak

Mobilní operátor T-Mobile zvažuje rozšířit nabídku své internetové televize. Jednou z možností by mohla být stanice, jejíž program by byl významně složen z příspěvků veřejnosti natáčené na chytré telefony a další zařízení. Na konferenci Digimedia to uvedl produktový manažer T-Mobile Václav Zadina.

„Je to jedna z cest, o které budeme do budoucna uvažovat,“ uvedl Zadina. Kromě klasických kanálů se nabízejí dvě cesty, buď propojit stanici s příspěvky na youtube, nebo posílání videí. Zatím ale podle něj nenazrála správná doba, a to i kvůli zkušenostem ze zahraničí, kde již několik podobných projektů vzniklo. Většinou ale zase po čase skončily tím, že videa nebyla moc zajímavá nebo technicky nezdařilá, a neměla tak dostatečnou sledovanost, aby byly stanice zajímavé pro inzerenty.

„Určitě uvažujeme o výrobě kanálu, který bychom nevyráběli jako profesionální, ale využívali různé techniky včetně příspěvků od uživatelů. To by mohlo být zajímavé i pro ně – vytvářet kontent, který může být lákavý i pro ostatní,“ podotkl Zadina.

V Česku se amatérsky natočená videa v televizích již objevují, byť spíše sporadicky, ať už ve zpravodajství, nebo v pořadech určených pro mladší generaci. Česká televize také nedávno založila projekt iReportér, kdy mohou lidé svá zpravodajská videa veřejnoprávní stanici posílat. Všechna se objeví na webových stránkách projektu, část z nich se skutečně ocitne ve vysílání ČT či na webu. „Registrováno máme asi čtyřicet tisíc ireportérů, týdně se dostane do vysílání asi 180 příspěvků,“ uvedl výkonný ředitel nových médií ČT Pavel Kohout.

T-Mobile spustil svou internetovou televizi letos v dubnu a začal tak konkurovat zavedenější O2 TV, která má asi dvě stě tisíc uživatelů. Dalším hráčem na poli se ale zřejmě stane satelitní operátor Digi TV, který dnes oznámil plány na spuštění vlastní internetové televize.