Tablet Surface od Microsoftu nakonec do Česka jen tak brzy nedorazí

Microsoft Surface

Microsoft Surface Zdroj: profimedia.cz

Tablet Surface od Microsoftu, jehož druhá vylepšená verze už je od konce října k dostání ve více než 20 zemích po celém světě, do Česka nakonec jen tak rychle nedorazí, alespoň ne tedy oficiální cestou. Nová šéfka zdejší pobočky Microsoftu Biljana Weber nedávno v rozhovoru pro E15.cz potvrdila, že se Surface na tuzemský trh dostane, plány se ale změnily a v nejbližší době tak Česko bude stát mimo hlavní proud.

Microsoft raději dostupnost svého zařízení už příliš nechce komentovat a oficiální cestou pouze vzkazuje, že „o jeho uvedení bude partnery včas informovat“. Zdroje nicméně tvrdí, že se tak v nejbližších měsících nestane a pokud se Redmond rozhodne český trh do distribuce zahrnout, učiní tak skrze svůj partnerský program, který firma oznámila v červenci.

Surface 2 je nyní dostupný v 21 hlavních zemích jakými jsou Spojené státy, Německo, Velká Británie, Francie, Itálie, Nizozemsko a podobně. Od listopadu začínají dodávky také do Číny. Microsoft už přístroj neprodává pouze skrze své kamenné obchody Microsoft Store a internetové stránky, ale rovněž skrze vybrané prodejce elektroniky a distributory.

Redmond měl s výrobou a dodávkami prvního Surfacu ze začátku problémy a nejdříve zvolil prodej pouze skrze své vlastní kanály, později však distribuci rozšířil. I tak ale přístroj nezaznamenal veliký úspěch, což vedlo k jeho rozdávání zdarma na konferencích Microsoftu (či prodej za symbolické ceny) a později také k odpisu více než 900 milionů dolarů. Druhá verze už jde na trh v mnohem větším měřítku, Microsoft však stále nezvládl kompletní globální expanzi podobně jako třeba Apple.

Firma si zároveň se svým vstupem do hardwarového byznysu udělala z tradičních partnerů přímé konkurenty. Zástupci Microsoftu sice tvrdí, že tomu tak není, partneři v rozhovorech ale mluví jinak.

I když na tuzemský trh Surface 2 zřejmě brzy nedorazí, zdejší zákazníci se pravděpodobně dočkají tabletu Nokia Lumia 2520, který po odkupu mobilní divize finské společnosti v podstatě spadá pod Microsoft. Šance na úspěch jsou nicméně opět diskutabilní – systém Windows RT, který tento tablet používá, totiž všichni výrobci opustili a uživatelé o něj nemají zájem. Michael Dell nedávno například prohlásil, že Windows RT byla chyba.