Tábory jsou tu. Kdo se chce přihlásit, má poslední šanci.

Tisíce dětí z Frýdku-Místku stráví část prázdnin v táborech, příměstských i pobytových.

Ve Frýdku-Místku je zhruba šest tisíc školáků a skoro polovina z nich projde prázdninovými tábory a zábavami, které pořádá tamní Středisko volného času Klíč. Další organizace, kluby, školy a agentury pořádají příměstské i pobytové tábory s různým zaměřením. Děti si mohou hrát na indiány, učit se jazyky nebo jezdit na koni, sportovat, věnovat se šachům nebo turistice, také se třeba vzdělat v mluveném projevu.
Letos poprvé pořádá Městská policie ve Frýdku-Místku spolu s magistrátem tábor pro děti, které jsou ohrožené kvůli špatnému sociálnímu zázemí. „Sociální pracovnice vybraly jedenadvacet dětí, které jsme
na tábor pozvali. Rodiče zaplatí jen pět set korun, zbytek doplatí magistrát a zřejmě ministerstvo vnitra. Tábor bude osmidenní a bude v Čeladné,“ uvedla manažerka prevence kriminality Lenka Biolková, která bude hlavní vedoucí tábora. Cílem je děti motivovat ke správným společenským a hygienickým návykům. Dětem se budou věnovat strážníci, bude tam i psovod se psem. Některé tábory jsou už vyprodané, mnohé mají poslední volná místa. Rodiče, kteří nechali výběr tábora či rozhodnutí, jestli vůbec dítě někam pošlou, na poslední chvíli, ale ještě mají příležitost. Prázdniny i ve městě „Rodiče zřejmě v době krize více zvažují, jestli si mohou dovolit tábor dětem zaplatit. Máme proto ještě nějaká volná místa,“ řekl předseda okresního Svazu skautů a skautek Junák Rostislav Přidal. V okrese Frýdek-Místek Junák pořádá patnáct táborů na asi osmi tábořištích. Tábory jsou pro děti, které chodí do oddílu. Na tábory, které pořádá Středisko volného času Klíč mohou rodiče přihlásit i děti, které tam nedocházely. Klíč pořádá příměstské i pobytové tábory. Kromě toho pro děti chystá Prázdniny ve městě, které nabízejí pestrý program. „Velký zájem je o příměstské i pobytové tábory. Letos máme ještě i volná místa,“ řekl zástupce ředitelky Střediska volného času Klíč Patrik Siegelstein.
Týdenní příměstské tábory stojí tisíc korun. Rodiče přivedou děti ráno a odpoledne si je vyzvednou. Organizátoři zajistí zábavu, výlety, jídlo, pedagogický i zdravotnický dozor. Klíč pořádá také jedenáct pobytových táborů, které jsou v různých místech regionu, například v Krásné, Hukvaldech, Vyšních Lhotách. Jsou většinou desetidenní a stojí tři až čtyři tisíce korun, děti většinou spí ve stanech s podsadami. Volno je ještě na táboře Vesmírná taneční výprava, The West anebo Horké léto v divočině či u
„Mušketýrů“. Vyprodáno má příměstský tábor s angličtinou. Pořádá jej Schäfer School, která má sídlo na Frýdeckém náměstí. „Máme tři turnusy, rodiče platí přes dva tisíce korun. Snažíme se nenásilně během her a výletů mluvit anglicky,“ řekla ředitelka školy Silvie Schäferová.
V Kunčicích pod Ondřejníkem bude několik táborů, které pořádá olomoucká Agentura 7. „Pořádáme taneční, divadelní a ‚military‘ tábor,“ řekl šéf Angentury 7 Radoslav Kraus. Příměstské tábory dělá Rodinné centrum Kolečko Charity Frýdek-Místek. „Máme dva turnusy. První je zcela plný, ve druhém jsou poslední tři místa,“ uvedla Barbora Pavlásková z Charity.