Tajemno, sex a Čtyřlístek, to jsou čtenářské šlágry

Tajemno, sex a Čtyřlístek, to jsou čtenářské šlágry

Bestseller Ztracený symbol od Dana Browna a povinná četba Povídky Malostranské od Jana Nerudy. To jsou nejpůjčovanější knihy tohoto roku ve dvou největších knihovnách v Plzni – v Knihovně města Plzně a ve Studijní a vědecké knihovně. „Z české beletrie je letos velký zájem o Povídky o manželství a sexu od Michala Viewegha. Ze zahraniční je to knížka Corinne Hofmannové Shledání v Barsaloi,“ vypočítává Jana Hájková z Knihovny města Plzně. Ve vědárně se nejvíce půjčovala kniha Terezy Boučkové Rok Kohouta a také Mág brazilského spisovatele Paula Coelha.

V loňském roce byl velký zájem o Gottland od Poláka Mariusze Szcygiela a o Vieweghův Román pro muže. „Z naučné literatury si čtenáři nejčastěji půjčují knihu Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla,“ doplňuje Magda Šrajbová ze Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Děti mají pochopitelně docela jiné favority. Oblíbené jsou časopisové evergreeny Čtyřlístek a Kačer Donald. Z knížek je pak láká hlavně čarodějnický učeň Harry Potter. „Také knížky o dinosaurech nebo knihy P. A. Storka z řady Věříš tomu, že?,“ doplňuje Jana Hájková.

Od prvního září chystají v Knihovně města Plzně zajímavou novinku. Rozhodli se vyjít vstříc svým návštěvníkům a zruší polední pauzu a rozšíří otevírací dobu ve všech knihovnách. „Je to reakce na přání uživatelů, které vyplynulo z našeho průzkumu uživatelské spokojenosti,“ vysvětluje Jana Hájková. Bude to potřeba. Loni tu stoupnul počet čtenářů o čtyři sta padesát lidí, v posledních dvou letech to bylo již o více než dvanáct stovek uživatelů ročně. Velké změny čekají i vědeckou knihovnu. K volnému výběru, tedy přímo z regálů, zde bude sto tisíc svazků knih. K posezení bude zvát nová kavárna. „Dále se uvažuje o otevření knihovny i o sobotách dopoledne. Vše bude záležet na výsledcích čtenářské ankety,“ vysvětluje Magda Šrajbová.