Tak trochu netradiční Štědrý den

Štědrý den - pro jednoho domácí pohoda, pro jiného pracovní povinnosti.

Nastrojit stromeček, nazdobit cukroví, připravit salát a kapra a s první hvězdou usednout k večeři. Tradiční Štědrý den. Ne však pro každého.

Štědrý den v zoo

Dagmar Marková je ošetřovatelkou opic v zoo. O své svěřence se bude starat i na Štědrý den. „Je to den jako každý jiný. Doma si to přizpůsobím. Salát a polévku uvařím den předem a manžel obalí a osmaží kapra,“ říká Marková. Na Vánoce si přilepší i její opice. „Dostanou více oříšků, datle nebo fíky,“ dodává Marková.

Sanitka místo kamionu

Jiří Rataj je řidičem u Městské záchranné služby. „Šest let jsem jezdil s kamionem, svátky jsem trávil většinou venku. Domácí pohodu ať si užijí hlavně kluci s rodinami. Začínám večer, přes den zajedu za rodinou a možná mi někdo nabalí kapra a salát. Na Štědrý večer bude aspoň na cestách klid,“ dodává Rataj.

Pohoda na Stodolní

Servírka Lucie Helešicová musí být před sedmou večer v práci, v podniku Potrefená Husa na Stodolní ulici. „Smutná z toho nejsem, naopak se těším. Na Štědrý den je v podniku příjemná atmosféra a všechno je v klidu. „Vládne tu vánoční pohoda,“ dodává provozní Michal Skalský.