Taktní akty potěší oko na kolonádě

Akty lze nafotit nanejvýš taktně. Dokazuje to současná výstava v Galerii Na ochozu.

Osmnácti převážně černobílými fotografiemi naplňuje jejich autor David Lupoměský beze zbytku název výstavy - Taktní akty. Akty je možné fotit odvážně i až cudně. Lupoměský se přiklání k druhé možnosti.
Přestože tři z fotografií jsou barevné, autor dává přednost černobílému provedení. „Černobílé fotky mají takovou tajemnější atmosféru a nabízí mi to více možností hry se světlem a stínem. Černobílé fotky mám raději,“ svěřuje se Lupoměský.
Vzhledem k jeho decentně pojatým aktům se dá předpokládat, že fotograf nemá s modelkami problém. Respektive s jejich odhalením se. „Dnes už mám určitý okruh modelek, se kterými pracuji, ale fotil jsem i dívky, které problém se svléknutím měly. Ale zapózovaly mi a já si velice vážím toho, že mi věřily a že se mému objektivu svěřily,“ říká Lupoměský.
Fotí deset let. Jak říká, začínal jako každý, kdo si koupí nový fotoaparát. „Fotil jsem všechno. Čím dál víc mě ale začalo bavit fotit lidi, a protože jsem zdravý chlap a líbí se mi holky, dostal jsem se časem až k aktům,“ vysvětluje. Věnuje se ale také portrétům, dokumentární fotografii a focení pro komerční účely.
David žádné vzory nemá, ale pokud má jmenovat fotografa, jehož práce se mu líbí nejvíc, bez rozmýšlení uvádí Ivana Pinkavu.
Taktní akty jsou teprve druhou Lupoměského výstavou. Poprvé vystavolal v pražské čajovně snímky, které byly alegoriemi na názvy čajů.
Potěšitelné je, že galerie Na Ochozu ve Vřídelní kolonádě dává v posledních letech velký prostor výstavám fotografií. Zastupuje tak galerii fotografie, která v krajském městě výrazně chybí.
Další informace o Lupoměského tvorbě lze nalézt na www.lupodav.cz. Jeho výstava potrvá do konce srpna.