Talent sní o olympiádě

Osmnáctiletý oštěpař Martin Sklenář ze Slovácké Slavie je nejlepším sportovcem Uherského Hradiště za rok 2009.

Robert Sklenář byl koncem osmdesátých let minulého století talentovaným oštěpařem. Juniorský mistr republiky byl členem Střediska vrcholového sportu v banskobystrické Dukle, kde trénoval s Janem Železným. „Hodil jsem si osobní rekord, čtyřiasedmdesát a půl metru, a přišel převrat. Po něm bylo důležitější starat se o rodinu, o děti,“ popisuje dvaačtyřicetiletý Sklenář, jak skončil s vrcholovým sportem.

Jeho syn Martin sice zatím hází oštěpem o pár metrů méně než táta v dobách největší slávy, cíle však má smělé. „Chci to dotáhnout co nejdál. Olympiáda je přece snem každého,“ říká mladší Sklenář.

Skvělé dispozice

Otec, který ho trénuje, považuje jeho přání za reálné. „Má na to. Nedělá mu problémy vzít oštěp, je to pro něj od jedenácti let přirozené. To já jsem byl na tom hůř, začínal jsem později. Martin vyniká v technice. Musí ale hlavně zpevnit celé tělo, obalit se svaly. V přechodu ze sedmisetgramového oštěpu na osmisetgramový, tedy při přechodu do mužské kategorie, problém nevidím. Má totiž skvělé fyzické dispozice, je vysoký a má velké rozpětí paží. Takže se těším, až konečně ukáže, co v něm je. Vidím v něm velké rezervy,“ hodnotí syna jeho kouč, jenž má v tréninkové skupině ve Slovácké Slavii ještě několik dalších šikovných atletů.

Zranil se před Železným

Vzorem Martina Sklenáře je světový rekordman Jan Železný. Jenže právě když se měl před ním loni v květnu předvést v Olomouci, zranil se. „Snažil jsem se ukázat a byl z toho oštěpařský loket,“ vzpomíná mladík na okamžik, který poznamenal celou sezonu.

„On snad chtěl překonat Honzův rekord. Vypnul mozek a šel do toho hlava nehlava,“ popisuje trenér, jehož mrzí, že kvůli zranění absolvoval jeho syn málo závodů.

Robert Sklenář, který je stále oporou druholigových atletů Slovácké Slavie a vozí domů medaile z veteránských evropských i světových šampionátů, prý přestane oštěpem házet, až ho syn překoná.

„Letos to ještě nebude. Ale když splní limit pro juniorské mistrovství Evropy, může se dostat do trenérské skupiny Honzy Železného nebo k Rudolfu Černému, který trénuje Barboru Špotákovou,“ plánuje synovu budoucnost.