Tancovačka v duchu Lesního manekýna osvítila Újezd

Lesní amfiteátr v Újezdě u Cerhovic se v sobotu proměnil v bigbítové peklo. Na letní tancovačce tam hrál Katapult.

K největším tanečním zábavám, jaké rocker na Berounsku může zažít, patří akce pod širým nebem v lesním amfiteátru v Újezdě. V sobotu se tam redaktor a fotoreportér týdeníku Sedmička vypravili na zábavu s legendou českého bigbítu.
Katapult s dlouholetým frontmanem Oldou Říhou si užívá „radostí života“ a songy ze stejnojmenného alba i osvědčené šlágry hraje nejraději právě pod širým nebem.
V Újezdě se první písničky rozezní ještě za soumraku, s úderem deváté hodiny. Místo na zaparkování ve vsi obložené auty nacházíme až na kraji vesnice.
K amfiteátru v té době táhne průvod fanoušků. „Spát budeme tady nebo na louce za vesnicí. Snad nebude pršet,“ řekla osmnáctiletá Mirka Veselá s batohem na zádech. V džínové rockerské uniformě a s výšivkou na zádech jí to sluší stejně jako o dvě generace starším fanynkám s naondulovanou hlavou, které se pro Oldu hodily do gala.

Křoví tlumilo zvuk

Součástí taneční zábavy je nejen platící publikum, ale i obyvatelé Újezda. „Jsme rádi, že je tu živo, ale na druhou stranu je to ubíjející. Obzvlášť po tom, co tam vykáceli křoví. Měli by tam kolem zase něco vysázet,“ posteskl si újezdský rodák Jiří Matějka, žijící v těsném sousedství amfiteátru.
Dříve se tu pořádaly zábavy každý víkend. „Dnes už dělají fotbalisté jen pár akcí za léto. Lidi si celkem oprávněně stěžovali na hluk,“ řekla starostka Újezda Alena Frühaufová.
První songy sleduje většina obecenstva vsedě a s odstupem. Soumrak houstne, zvukař přidává „volume“, frontman se stále více leskne potem a komínky z pivních kelímků na stolech rostou.
Tanečníci pod pódiem, osvětleném barevnými reflektory, se pohupují v kolenou. Komorní koncert se v taneční zábavu mění pomalu. Byť nikdo do kotle šipky neskáče, blažené úsměvy na tvářích vytvářejí pozitivní napětí. Tři akordy a „rudé oči Marshallů“ fungují i po čtyřiceti letech.

Ochranka za bukem

Ochranka hlídá, aby se dovnitř dostali jen lidé se vstupenkou. I nás vpouští, až když si ověří, že novinářské průkazy nejsou falzifikáty. „Nezlobte se, ale každoročně máme problémy se spoustou podvodníků, kteří nechtějí platit,“ říká Ivan Vocásek z pořadatelské agentury Pop Art ze Zaječova. Zábavy v Újezdě pořádá už dvacet let a ne vždy je prý na svém. Na koncert Katapultu, po kterém vystoupila ještě Lucie Revival s velkolepou světelnou show, potřebuje aspoň tři sta lidí. Už před samotným finále je jasné, že tentokrát to propadák nebude.

Brutus vévodí

Na zábavu s Brutusem, zvířata jdou poklusem! Tak zněl podtitul letního turné známé rakovnické skupiny, na kterou na přelomu tisíciletí přišlo přes dvanáct set lidí. Občerstvit masu se pořadatelé z fotbalového klubu Újezd marně snažili přes dvě pípy. „Půlhodinové fronty byly tehdy běžné. Každý bral pivo ve voskovaném kelímku po třech a více kusech. Spousta lidí odpadla, neboť pila, aby jim nespadla pěna,“ vzpomíná Marek Stehlík z Dobřívi.
Fronty na Katapultu nehrozí. Čekací doba na pivo za pětadvacet korun nepřesáhne deset minut. Točí se ve třech stáncích a klobásy nestačí zájemcům grilovat jen během pauzy mezi vystoupením Katapultu a Lucie Revival.
Vlahý a uvolněný večer na přelomu prázdnin pomalu graduje do finále.

Život u království

Po vystoupení Katapultu opouští spolu s námi areál jen několik desítek lidí. Než dojdeme k autu, bliká už nad Újezdem světelná show a celou vesnicí zní hity Lucie v podání revivalové kapely. Katapult jí publikum pěkně rozparádil, akce může začít. V okolí lesa se trousí čerstvě zamilované páry. Na některých předzahrádkách polehávají unavení bigbíťáci.
„Pravdou je, že nepamatuju žádný velký konflikt nebo krádeže. Je to hlučná kultura, ale vesměs jsou to lidé přátelští,“ zhodnotil starousedlík důchodového věku Jiří Matějka život vedle amfiteátru, který lídr Katapultu označil za letní království českého bigbítu.