Tatérovo tělo je jako obrazový deník

Umění a tělo. Pro mnohé dvě rozdílné věci spojuje proslulý tatér Martin ‚Bekus‘ Bek. Pro Sedmičku vytvořil speciální tetování.

Až půl roku čekají zájemci na kérku od Bekuse. Opavský tatér má v Opavě a širokém okolí to nejlepší jméno. Každý rok navíc v opavské víceúčelové hale představuje desítky tatérských studií na akci Tatoo session Silesia.

Máte nějaké výtvarné vzdělání?
Nemám a chtěl bych, aby to tak zůstalo.

Líbí se vám i jiné formy výtvarného umění než je to na těle?
Fascinují mě realistické obrazy ze sedmnáctého až devatenáctého století. Takové ty krajinky a až kýčovité obrázky žen v poli, nebo rybník a chaloupka. To je jen malba, ale je toho ještě daleko víc, co miluji.

Kolik prací zdobí vaše tělo?
Momentálně mám na sobě 122 obrázků. Moje první kérka byl ornament, který jsem si sám navrhnul.

Máte k nějaké zvláštní vztah?
To se snad nedá tak říct. Vážím si ale tetování, které mi vytvořil známý z Číny na tattoo akci v Římě. Byla to Geisha. Nebo vytetovaná kotva, kterou mi udělal šestaosmdesátiletý námořník ve Švýcarsku. Takto bych mohl pokračovat dlouho, protože mé tělo je obrazově ztvárněný diář mého života.

Mnoho lidí má tetování spojené s vězni a podobnými typy lidí. Je to už přežitý předsudek?
Dnes se tetují snad všechny věkové kategorie a onen známý předsudek, to je podle mého záležitost buranů a netolerantních omezenců, kteří ostatním závidí jejich svobodomyslnost.
Stalo se vám, že jste odmítl někoho tetovat jenom proto, jaký motiv si vybral?
Samozřejmě. Lidé se někdy chtějí tetovat jen proto, že si myslí, že je to in. V takovém případě odmítám spolupráci. Tetování beru jako umění a ne jako nějaký hloupý módní doplněk.

Byl jste nervózní, když jste si poprvé sedl k jehle a někoho tetoval?
No jistě. Živě si to pamatuji, ale dopadlo to nakonec výborně.

Jak dlouho si člověk počká, než na něj u vás přijde řada?
Momentálně objednávám na polovinu prosince. Ale tetujeme dva a sem tam se najde i nějaká ta skulinka. Druhý tatér má momentálně čekací dobu přibližně jeden měsíc.

Jsou v Opavě populární i jiné druhy bodyartu?
Začali jsme dělat takzvané mikrodermální šperky, které se vkládají na libovolné místo na těle. Jelikož se nejedná o nějak zvlášť bolestivý ani nákladný zákrok, tak je zájem veliký.

Každý rok pořádáte Tatoo session Silesia. Co nabídne letos?
Šestý ročník, který se ve víceúčelovce uskuteční 11. a 12. září, představí čtyřicet tetovacích studií z Čech i zahraničí. Následují soutěže o nejlepší tetování, dětské tetování pro nejmenší, kteří si zdarma vyzkoušejí tetovací fixy třeba na svých kamarádech nebo rodičích. Dospělí si mohou vyzkoušet skutečné tetování na grepech a pomerančích. K vidění bude i vystoupení tří živých kapel. Bude se tančit Break dance, přijedou také nádherné motocykly. Vybraní tatéři budou malovat před lidmi obrazy na živo.