Tauše čeká domácí šampionát

Liberecký stolní tenista René Tauš patří mezi nejlepší vozíčkáře v Evropě i ve světě.

René Tauš sbírá medaile na všech evropských i světových turnajích vozíčkářů. Teď se chystá na mistrovství České republiky v Liberci. Stolní tenis si zamiloval a v dresu Tanvaldu nastupuje i v nejvyšší krajské soutěži zdravých hráčů.

Jak jste se dostal ke stolnímu tenisu?

Stolní tenis hraji od dětství. Začínal jsem v České Lípě. Mezi staršími žáky jsem většinou končil třetí v okrese. Po úrazu jsem skončil na vozíku, ale ping-pongu jsem zůstal věrný. Mezi handicapovanými hráči se pohybuji už dvanáct let.

Za tu dobu jste získal hodně medailí.

Ano. Docela se mi daří. V družstvech jsem získal titul na mistrovství Evropy i na paralympiádě v Řecku. Letos se mi podařilo vyhrát mistrovství Evropy jednotlivců v italském Janově, v družstvech jsme tam skončili druzí. V týmu se mnou hrál oddílový kolega Jiří Suchánek, který se posunul na čtyřiadvacáté místo světového žebříčku. Já jsem druhý.

Jaký to je pocit získat evropský titul?

Jsou to krásné pocity, na které se nezapomíná. Je to odměna za celoroční dřinu při tréninku, ale důležité jsou také zkušenosti a sportovní štěstí.

Měl jste před Itálií speciální přípravu?

Ne. Trénoval jsem stále stejně. Dříve jsem přípravě věnoval více času, ale teď mám rodinu, práci a na trénink se dostanu jen dvakrát týdně.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

Jednadvacátého srpna začíná v Liberci dvoudenní mistrovství České republiky tříčlenných družstev. Hrát se bude v Tipsport aréně na osmi stolech. V týmu jsem s Jiřím Suchánkem a Tomášem Přibylem. Loni jsme skončili druzí za hráči Otrokovic, kteří patří i letos mezi favority. Rádi bychom získali jednu z medailí. Vstup je zdarma, tak doufám, že přijdou i diváci.

Jsou turnaje vozíčkářů něčím odlišné?

Největším rozdílem od turnajů zdravých hráčů je, že máme podavače míčků, protože někteří hráči mají ochablé zádové svalstvo. Pořádající oddíl musí zajistit jednoho až dva ke každému stolu.

Mají i mezi vozíčkáři převahu Číňani?

Je to překvapující, ale nemají. Čína je velmocí mezi zdravými stolními tenisty, ale handicapovaným hráčům se tolik nevěnují. Konkurence v Evropě je silnější než v Asii a na jiných kontinentech. Vynikají především Francouzi.