Téměř polovina Čechů si pořizuje software pirátsky

software

software

Necelá polovina Čechů, přesně 47 procent, si pořizuje software nelegálním způsobem, z toho 37 procent ve většině případů a deset procent vždy, uvádí studie protipirátské aliance Business Software Alliance (BSA). Lidé tvrdí, že chránit duševní vlastnictví je sice třeba, ale přitom se pirátství sami opakovaně dopouští. Situace ve světě je stejná, shodně 47 procent uživatelů si software většinou pořizuje nelegálně.

Studie zjistila, že podstatná část uživatelů počítačů pravidelně získává software pirátskou cestou. Například si zakoupí jednu licenci určitého programu a ten pak nainstalují na více počítačů, anebo si přímo stahují programy z internetu. „Paradoxem je, že stejní lidé na straně druhé vyjadřují podporu principům ochrany duševního vlastnictví,“ uvedl mluvčí BSA Jan Hlaváč.

Tuzemští spotřebitelé si jsou většinou vědomi, jakým způsobem by si měli pořizovat software, aby se vyhnuli pirátství. Řadu velmi rizikových distribučních kanálů ale považují za legitimní.

Kolik procent uživatelů někdy stahuje nelegální software:

1.Čína86 %
2.Nigérie81 %
3.Vietnam76 %
4.Ukrajina69 %
17.Česko47 %
31.Německo21 %
32.Jihoafrická republika20 %

Zdroj: BSA

Nejčastějším způsobem šíření pirátského softwaru je zakoupení pouze jedné softwarové licence, přičemž program je pak instalován na více počítačích. „Tento způsob pirátství je dlouhodobě nejčastější ve firmách, ale začíná se rozšiřovat i do domácností. Stahování pirátského softwaru z výměnných sítí je doménou domácích uživatelů,“ dodal Hlaváč.

Zatímco nákup softwaru na tržnici považuje za bezpečný necelá pětina, stahování softwaru z P2P (Peer-to-peer) výměnných sítí považuje za legitimní 45 procent a nákup na on-line aukcích 69 procent dotázaných.

Na českých počítačích je legální software za 3,7 miliard

V Česku je v počítačích instalováno 36 procent softwaru nelegálně. Hodnota ukradeného softwaru představuje 3,7 miliardy korun. ČR se v mezinárodním žebříčku 32. sledovaných zemí umístilo ve stahování pirátského softwaru na 17. příčce, přičemž první místo znamená nejvyšší míru stahování.

Podle studie si mnoho uživatelů myslí, že softwarové pirátství je něco běžného a že pravděpodobnost přistižení je malá a případné tresty zanedbatelné. České soudy ale mohou uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše sedmi let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru.