Temný komiks o Jacku Rozparovači

Temný komiks o Jacku Rozparovači

Temný komiks o Jacku Rozparovači Zdroj: Repro E15

Kdo byl ve skutečnosti Jackem Rozparovačem? Jednu z možných odpovědí nabízí kultovní komiks Alana Moorea a Eddieho Campbella Z pekla, který opět vychází v nakladatelství BB art.

Alan Moore patří bezesporu k nejvýraznějším tvůrcům, kteří se kdy věnovali komiksové tvorbě. Z jeho bohaté bibliografie pak vystupuje řada důležitých děl. K těm nejambicióznějším pak patří opulentní grafický román Z pekla, který v Česku poprvé vyšel v roce 2003 a nyní se znovu hlásí o pozornost. Černobílý temný komiks si ji pak jednoznačně zaslouží.

Moore se inspiroval teoriemi Stephena Knighta, podle nichž byly vraždy spáchané neznámým Jackem Rozparovačem součástí větší konspirace vzešlé z okruhu královské rodiny. Měly zastřít narození nelegitimního dědice královského trůnu, o němž právě řada prostitutek věděla. Vedle blízkých spolupracovníků královny Viktorie pak do případu byli také zapleteni zednáři. A oním tajemným Jackem nebyl nikdo jiný než významný lékař Sir William Gull.

Čtenář spolu s Moorem sledují vzestup talentovaného lékaře, který se postupně stává významnou osobou zednářské lóže. I díky tomu je z něj vlivná osobnost lékařského stavu a dostává se do blízkosti královského rodu. Přesto drobnými náznaky Moore posiluje dojem, že s doktorem není něco základního v pořádku, že mu chybí jisté vlastnosti tak důležité pro každého člověka. Že jsou pro něj ostatní lidé věcmi, které lze opravovat. Nebo při dostatečném odůvodnění třeba i rozbíjet a ničit. To se ostatně začne dít.

Mooreův text však není nijak přímočarý. Lineární chronologie příběhu je neustále nabourávána odskoky do minulosti různých postav, vše prostupují podivné vize a sny. Vše se však trochu srovná ve chvíli, kdy začne pátrání a komiks se změní v zajímavou kriminálku.

Z pekla původně vycházelo na pokračování v letech 1989 až 1996, poprvé vcelku vyšel grafický román v roce 1999. Přesto dílo graficky drží neuvěřitelně pohromadě. Eddie Campbell mu ušil opravdu unikátní temný vizuál, který tomuto příběhu dodává tajemnost, syrovost a krutost. Mooreův text se pak může plně soustředit na psychologii nebo na množství citátů velikánů filozofie a dalších odvětví. Perfektní kus do komiksové sbírky, který v čase rozhodně neztrácí nic ze své působivosti.

Alan Moore, Eddie Campbell: Z pekla
Nakladatelství: BB art, 2015
Překlad: Viktor Janiš
Hodnocení: 90 %