Temný muzikál stojí za vidění i ve skromném provedení

Stephen Sondheim: Into the Woods

Stephen Sondheim: Into the Woods Zdroj: prague shakespeare company

V anglosaském světě je Stephen Sondheim hvězdou a váženým veteránem hudebního divadla, u nás se přesto jeho dílo moc neuvádí.

Sweeneyho Todda známe aspoň díky filmu Tima Burtona, na letošní Vánoce Hollywood přichystal adaptaci Into the Woods, hvězdně obsazenou a už nominovanou na tři Zlaté glóby. Ta má ale do českých kin dorazit pod názvem Čarovný les až začátkem dubna. Sondheima v Praze tak nyní můžeme vidět jedině v podání anglicky mluvící Prague Shakespeare Company, která v divadle Kolowrat hraje právě Into the Woods, osobitou variaci na pohádky bratrů Grimmů.

V první polovině se do čarovného lesa vydá Červená karkulka, která tam záhy potká vlka, a Jack, který v něm přijde ke kouzelným fazolím.

Jeden sebevědomý princ hledá mezi stromy Lociku, jeho starší, ještě sebejistější bratr honí Popelku a vše spojuje pekař a jeho žena, kteří se snaží zlomit prokletí škodolibé čarodějky. První půle ještě končí jako pohádka, po přestávce ale všechny napadne obr a jasněji se projeví, že Sondheim je víc autor pro dospělé, který na „žili šťastně až do smrti“ nevěří. Jeho zcela autorské muzikály sice neprodukují moc hitů jako ty, k němuž napsal jen texty (West Side Story, Gypsy), melodie jsou si podobné a proplétají se. Sondheimova slova a pohled na známé příběhy ale baví a dojímají.

Prague Shakespeare Company v Kolowratu nedisponuje takovými prostředky jako velkofilm Roba Marshalla, to ale výrazně vadí jen ve scéně útoku vlka, kdy se kus změní na pár minut v rozhlasovou hru. Dlouhé úzké jeviště, k němuž jsou všichni diváci blízko, je využité efektivně – herci mají prostor odehrávat víc příběhů najednou. Hodná ocenění jsou i dobře volená gesta (především ve vrcholné, vtipné „árii“ princů Agony) či nápady jako zobrazit krávu pomocí kufru.

Že produkce působí jako velmi dobře udělané, ale ne zcela prvotřídní divadlo, způsobuje víc než skromná scéna bez efektů fakt, že ne všichni herci umí dostatečně dobře zpívat. Čarodějce Michaely Horké byl zase problém rozumět během mluvení. Lístek za 600 korun se pak zdá být poněkud drahý – nebýt toho, že za tak dobrý (a u nás vzácný) muzikál stojí i tolik peněz za to.

Stephen Sondheim: Into the Woods
(Divadlo Kolowrat)
Režie: Steve Josephson
Hrají: Michaela Horká, Elissa Levittová, Milan Malinovský, Jay DeYonker
Hraje se: 26., 27. a 28. prosince
Hodnocení: 70 %