„Tenhle instalatér podvádí”

Zákaznice tvrdí, že ji řemeslník z Poštorné ošidil o stovky korun. Za nákup a výměnu vodovodní baterie si řekl o tři tisíce.

Vyměnit vodovodní baterii v koupelně trvá zkušenému instalatérovi hodinu. I s časovou rezervou. Ne ale Bartoloměji Korbelovi z Poštorné, který podle účtenky pracoval v koupelně ženy ze sídliště Slovácká v Břeclavi celé čtyři hodiny. Za práci si pak vzal 960 korun.

„Ve vchodě našeho domu visely letáčky s jeho telefonním číslem, tak jsem zavolala a domluvila se na termínu, kdy přijde,“ vypráví žena, která si kvůli obavám z pomsty nepřála zveřejnit své jméno.
Když Korbel přišel, rovnou si řekl o dva až tři tisíce korun, aby mohl v prodejně baterii koupit. „Odpověděla jsem, že mu dám předem maximálně dva tisíce. Když se vrátil z obchodu, řekl mi, že zaplatil 1820 korun, ale že mi započítá jenom 1800. Pořád přitom říkal, jak jsou někteří instalatéři nepoctiví a jak šidí lidi. Proto jsem si myslela, že on je jiný,“ říká zákaznice.

Další den se šla žena podívat do obchodu, kde instalatér baterii koupil. Zajímalo ji, kolik opravdu stojí. „Byla to tisícikoruna. I kdyby si dal přirážku, přece nemůže její cenu téměř zdvojnásobit,“ rozčiluje se Břeclavanka.

Ke všemu řemeslník ani nesplnil základní povinnost uvádět svou přesnou adresu na faktuře. Na razítku má totiž uvedeno místo ulice Na Valtické pouze „Valtická”, po čísle popisném ani památka.

„Co je vám do toho, co já dělám? Za tři tisíce jsem tam neměnil jenom baterii, ale taky umyvadlo, sifon a další věci,“ hájil se Korbel, když se mu redaktorka dovolala na uvedené telefonní číslo. Zákaznice ale jeho tvrzení popírá. „Kapal mi kohoutek, tak mi ho vyměnil. To bylo všechno,“ ujišťuje žena.

Svou práci navíc udělal špatně. Další den začal kohoutek kapat znovu a žena ho proto opět zavolala. „Když to opravil, chtěla jsem, aby si ještě chvilku sedl. Abych mu řekla, že vím, že mě okradl. Raději se ale urychleně oblékl a odešel,“ vypráví žena.

Ostatní instalatéři nad chováním Bartoloměje Korbela jen kroutí hlavou. „Za čtyři hodiny by vodovodní baterii vyměnila i moje chromá babička. A vzít si na hodinu 240 korun, to je taky trochu přitažené za vlasy. Kdyby do dvou set, tak je to adekvátní. Není to nic složitého,“ je přesvědčený instalatér Josef Trávníček z Břeclavi.

Máte podobné zkušenosti s řemeslníky? Pište na redakcebreclav@mf.cz.