Tenistka Kvitová vyhrála Turnaj mistryň a je druhá na světě

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň

Petra Kvitová vyhrála Turnaj mistryň Zdroj: ctk

Petra Kvitová vyhrála při své premiéře tenisový Turnaj mistryň. Ve finále v Istanbulu dnes porazila Bělorusku Viktorii Azarenkovou 7:5, 4:6 a 6:3. Ve světovém žebříčku se poprvé v kariéře posune na druhé místo.

Jednadvacetiletá Kvitová se stala první českou vítězkou Turnaje mistryň po 14 letech a stejně jako ve Wimbledonu navázala na Janu Novotnou. Z českých tenistek už dokázala vrchol sezony vyhrát už pouze slavná Martina Navrátilová.

Kvitová začala ve velkém stylu, ten jí však dlouho nevydržel. Nejdříve hrála dokonale - vymetala rohy, výborně podávala a pohybovala se. Vyhrála pět her v řadě a Azarenkovou ničila vedle tvrdých vítězných míčů i zkrácením a náběhy k síti. Za stavu 5:0 však přišel kolaps, který už se Kvitové v Turecku několikrát přihodil. Riziko přineslo chyby a nejistotu. Češka najednou nemohla trefit kurt a Běloruska se zvedla. Za stavu 5:2 pro Kvitovou Azarenková odvrátila dva setboly a srovnala na 5:5.

Jedenáctou hru Kvitová při svém podání zvládla a prohozem game získala. Podtlekam byla rázem Aznarenková, která začala podání smečí do sítě, a i skvělý bekhendový volej pomohl Kvitové k dalším dvěma setbolům, které ale nevyužila. Radovat z prvního setu se Kvitová mohla až po pátém setbolu a chybě soupeřky.

Sebraná podání

V úvodu bitvy druhé sady si tenistky vyměnily brejky. Výborně běhající a od základní čáry hrající Azarenková ale přidala v páté hře další, na který už nedokázala Kvitová odpovědět, jelikož se jí nedařilo dostat Bělorusku pod tlak. Než šla Azarenková podávat na zisk druhé sady, zavolala si Kvitová za stavu 4:5 na poradu trenéra Davida Kotyzu. Rady nepomohly a o set přišla.

Hned v první hře rozhodující sady prohrávala Kvitová 0:40, ale odvrátila i čtvrtý brejkbol při výhodě Azarenkové. Těžce udržený servis českou hráčku povzbudil a její údery nabraly na razanci. Kvitová se občas úspěšně snažila rozhodit rytmus Azarenkové zkrácením hry, ale jinak spoléhala na své obvyklé zbraně - rychlé údery z obou stran. Za stavu 5:2 při podání Azarenkové zaútočila. Odvážnými returny získala výhodu a tím i první mečbol, který ale Běloruska bravurně odvrátila.

Druhá za Wozniackou

Dojít pro výhru si musela Kvitové při svém podání. Po dobrém servisu a vítězných forhendech měla druhý mečbol. Při něm dokázala ubránit tlak Azarenkové, která poslala bekhendový volej do sítě. Bylo dobojováno. Po dvou hodinách a 28 minutách se mohla Petra Kvitová radovat ze zaslouženého vítězství v Turnaji mistryň.

Kvitová se posunula na druhé místo žebříčku WTA za Dánkou Caroline Wozniackou a své konto navýšila o 1,75 milionu dolarů, v přepočtu více než 30 milionů korun.