Terč dám na okno. Střílím přes předsíň

Střelkyně z pistole Lenka Marušková má před sebou už třetí olympiádu. Speciální trénink ale podle ní není potřeba.

Stříbrnou olympijskou medaili ve sportovní střelbě získala Lenka Marušková už v devatenácti letech. Posléze se natrvalo usadila mezi předními světovými střelkyněmi z pistole a letos v září vyhrála v polské Vratislavi Světový pohár. Rodačka z Plzně, která žije v Praze, svými výkony už dávno nepřekvapuje jen sportovní fanoušky, hravě by dokázala šokovat i své sousedy. Střelbu totiž trénuje doma. Přímo v bytě.

„Všechny propriety včetně nábojů a dalekohledu či brýlí si rozložím na žehlicím prkně, a pak přes předsíň až k oknu v ložnici mířím na lapač s terčem. Jelikož je terč velký, a já střílet docela umím, zatím se sklo v okně ještě nevysypalo,“ říká s úsměvem sportovní střelkyně. Aby se jí do střelby nikdo nepřipletl, upozorňuje na svůj trénink nataženou gumou od kalhot.

Marušková tvrdí, že ji ke střílení přivedl otec, úspěšný sportovní střelec Vladimír Hyka. Právě k němu se váže jedna brzká vzpomínka.

Kdysi malá Lenka dostala i s bratrem slohový úkol OE napsat, čím se živí maminka a tatínek. Teprve tehdy se oba dozvěděli, že otec je úspěšným sportovním střelcem, účastníkem olympiády v Montrealu z roku 1976, a že vytvořil rekordy, které hned tak někdo nepřekoná. „Byli jsme s bratrem v šoku, doma nebyl jediný pohár, jediná medaile,“ vzpomíná Marušková. Střelecký svaz totiž Vladimíra Hyku vyřadil jako starého neperspektivního střelce a on všechna svoje ocenění naházel do popelnice. Přesto se ke střílení vrátil a dceru k němu nutil.

„Táta říkal, že když dám ještě deset ran, pozve mě na pohár. Tak mě postupně ke střílení přesvědčil. Ale dívat se na něj při závodech mě fakt dost nudilo,“ říká olympijská medailistka.

Rok se s rokem sešel a mladá střelkyně si vydobyla pevnou pozici na českém i mezinárodním střeleckém poli. Když zrovna netrénuje, jezdí na in-line bruslích. Podél Vltavy najede až čtyřiadvacet kilometrů denně. To ovšem není její jediný koníček.

„Už jako malá jsem ráda kreslila křídou na chodník,“ vzpomíná Marušková. Teď má mladá střelkyně téměř profesionální malířské vybavení a chodí na lekce k výtvarníkovi. „Maluji a chci malovat především věci romantické, kde se tedy pistole asi těžko objeví,“ dodává střelkyně.

Ve svých sedmadvaceti letech zažije Lenka Marušková už třetí olympiádu. V létě se chystá do Londýna. „V předolympijské sezoně je nutné více trénovat, projít si víc soustředění a vůbec přitlačit, ale taky si myslím, že nic se nemá přehánět. Úspěchy se dostavily i tak, proč to zrovna teď měnit?“ přemítá Marušková.

V nejbližší době ji čekají závody Světového poháru, v příštím roce londýnské předolympijské hry.

LENKA MARUŠKOVÁ

* narozena 2. února 1985 v Plzni
* získala stříbrnou medaili na olympiádě 2004 ve střelbě sportovní pistolí na 25 metrů
* bronz má ze světového šampionátu 2010 v Mnichově
* v Londýně 2012 zažije třetí olympiádu v řadě