Tesla mezi skútry. To je nový Etergo AppScooter s dojezdem až 240 kilometrů

Etergo AppScooter

Etergo AppScooter Zdroj: VTM.cz

Etergo AppScooter
Etergo AppScooter
Etergo AppScooter
Etergo AppScooter
Etergo AppScooter
11
Fotogalerie

Elektrický pohon není jen výhradní doménou automobilů, zapojují se i výrobci jednostopých vozidel – na CESu nyní například ukázal svou elektrickou motorku i Harley-Davidson a nabídl přitom dojezd 177 km. Jen o kousek vedle ale vystavoval nizozemský výrobce elektrického skútru Etergo AppScooter. Ten sice nemá tak věhlasné jméno, ale jeho malá elektromotorka dojede o více než 60 kilometrů dál.

Jednou ze silných stránek AppScooteru má být bezpečnost. Její součástí je propojení chytrého telefonu se 7" dotykovou obrazovkou skútru na řídítkách. Tímto způsobem chce výrobce reagovat na skutečnost, že až 70 % lidí používá smartphone během řízení, čímž 160× roste riziko nehody. Pomocí ovládacích prvků a obrazovky lze bezpečně ovládat telefon přes Bluetooth, přijímat hovory, streamovat hudbu, ovládat navigaci a další aplikace.

Vozte tolik baterie, kolik potřebujete

Poměrně zajímavá je modulární baterie skládající se ze tří částí – každá má kapacitu 1155 Wh. Majitel si může vybrat, zda nainstaluje jednu, dvě nebo tři „vrstvy“ dle požadovaného dojezdu. Se třemi plně nabitými moduly lze ujet až 240 kilometrů (hodnota je deklarována při konstantně udržované rychlosti 20 km/h).

Jedním z typických rysů elektromotorů je okamžitý maximální točivý moment. Díky tomu si AppScooter hravě poradí i s velmi strmými svahy, ale zaujme také solidní akcelerací – z nuly na 45 km/h se dokáže rozjet za 3,9 sekundy.

Dalším kladem ApsScooteru je úložný prostor. Zatímco běžné skútry obvykle nenabízejí více než deset litrů, zde v prostoru pod sedadlem najdete šestkrát více místa. V pohodě se sem vejdou dvě přilby nebo tašky s nákupem.

Technické parametry Etergo AppScooter

Podívejme se nyní na základní technické parametry elektrického skútru Etergo AppScooter v bodech:

  • Rozměry: 186 × 115,5 × 70 cm (délka × výška × šířka)
  • Pohotovostní hmotnost: 74 kg
  • Baterie: modulární, 1155 Wh na jeden modul, instalovat lze maximálně tři moduly
  • Maximální točivý moment motoru: 50 Nm
  • Maximální výkon motoru: 2/4/7 kW
  • Palubní deska: 7" dotyková barevná obrazovka s diagnostikou stroje přes aplikaci
  • Zvuk: 2× 6W reproduktory
  • Operační systém: Android s funkcemi navigace, přehrávače hudby, ovládání telefonu a pokročilou diagnostikou
  • Připojení k internetu: 4G (LTE), 3G, GPRS, Wi-Fi
  • Párování s telefonem: Bluetooth
  • Podporované poziční systémy: GPS, GLONASS, Galileo

Skútr je již k dispozici na oficiálním webu k předobjednání. Na výběr je z několika barev, nejlevnější veze s výkonem motoru 2 kW stojí 3689 eur (94 390 Kč), výkonnější se 4kW motorem přijde na 4587 eur (117 320 Kč) a za nejsilnější 7kW variantu zaplatíte 5536 eur (141 650 Kč).

Video placeholde
Etergo AppScooter • VTM

Pro Etergo se zažilo označení „holandská Tesla na dvou kolech“. Možná to vymyslel nějaký fanda nebo třeba novinář, když hledal chytlavý titulek pro článek. Ale výrobce se k takovému označení hrdě hlásí a šíří ho dál. Jestli oprávněně, to už si posuďte sami.

Článek vyšel na serveru VTM >>>