Test kaváren: Globe? Dejte si překapávanou kávu

Stylová kavárna v centru města má ideální podmínky pro to, aby nabízela skvělou kávu. Základní nedostatky ji ale srážejí do průměru.

První vůní, kterou host kavárny Globe ucítí, jsou staré knihy. Cesta ke stolkům s kávou vede přes prostorný antikvariát.

Listování knihami je ale jistější zážitek. Globe, což anglicky znamená zeměkoule, se až příliš často vychyluje z oběžné dráhy kavárenské kvality.

„Jdu sem s očekáváním. Podnik má dodavatele výborné kávy a kvalitní vybavení na její přípravu,“ vypočítává barista Zdeněk Smrčka z Kávového klubu.

Nečitelné menu

I první dojem z kavárny je skvělý. Rozlehlý prostor s vysokými stropy osvětlují tlumené lampy, obrazy na stěnách spolu s nevtíravou hudbou dokreslují dojem místa, kde se návštěvníci s chutí zapovídají nebo si otevřou knížku, třeba čerstvě koupenou v sousedním knihkupectví.

Jenže příjemnou náladu pokazí už luštění nepřehledného menu. Titěrná písmenka na sytě červeném podkladu jsou téměř nečitelná. A káva, hlavní chlouba podniku, nemá v menu ani vlastní kolonku. Host musí vybírat v nabídce „Káva a teplé nápoje“. Speciální kávové menu je pouze v angličtině.

A samotná káva?

„Espresso přinesla obsluha bez typické cremy na vrchu, což je zásadní prohřešek,“ zlobí se odborník Zdeněk Smrčka při prvním pohledu na šálek. Káva příjemně voní, ale má slabou chuť. „Je uvařená z velmi kvalitních zrnek. Samotná příprava ovšem trochu pokulhává,“ míní Smrčka.

Servis byl vzorný

Také další objednané kávy si lepší vysvědčení nezasloužily. U capuccina se obsluha nedokázala správně vypořádat s jeho chloubou, nadýchanou mléčnou pěnou. Jemně našlehaná a zarovnaná se šálkem? Kdepak.

„Pěna byla do kopečku. A tužší, ne krémová. Našlehané mléko nebylo čistě vylité z konvičky, obsluha si zřejmě pomohla lžící,“ hodnotí barista Smrčka.

Servis je ovšem vzorný. Espresso donesla servírka na podnose s ubrouskem, vodou a mlékem v plechové nálevce.

Irská káva, značka umění

Důležitým ukazatelem schopností personálu je příprava irské kávy. Nesmí v ní kromě filtrované kávy chybět ani třtinový cukr, velký panák irské whisky a pruh jemné studené šlehačky. Pije se bez zamíchání, v puse by se měly snoubit všechny její chuti.

V kavárně Globe to ale tak pěkný zážitek nebyl. „V kávě vůbec není třtinový cukr, ani velký panák. Smetana navíc nebyla dobře našlehaná. Tady prostě spojení nezafungovalo,“ říká Smrčka.

Nejlepší volba v Globe je možná překvapivá. Filtrovaná káva. Lehkou a příjemnou chuť dokreslily ovocné tóny typické pro africkou kávu, ze které ji obsluha uvařila.

Navíc neváhá nabídnout zdarma dolití jednoho šálku. A to není běžné. „Kdybych si v Globe chtěl dát něco znovu, byla by to právě filtrovaná káva,“ hodnotí barista Smrčka.